28 травня 2018, 11:35, Урожай

В умовах України можна отримувати по два врожаї стевії за один сезон

Стевія відноситься до роду багаторічних рослин родини Айстрові. В умовах України рослину вирощують з 1986 року. Її батьківщина — Парагвай та Бразилія. Солодкого смаку стевія набуває завдяки стевіозидам — речовинам, які солодші за цукор у 300–400 разів, але не містять калорій, пише agro-yug.com.ua.

Фахівці переконують — невеликим фермерським господарствам в Україні може бути вигідно вирощувати стевію. У нашій країні у стевії немає ні шкідників, ні хвороб, за винятком чорної ніжки, яка може знищити сходи.

Стевія полюбляє легкі ґрунти з нейтральним або слабо лужним середовищем. У відкритому ґрунті цій культурі необхідні пухка земля, бажано багата на органіку, та відсутність бур’янів. Насіння розсипають по землі, проводять полив і накривають ділянку плівкою. Перші сходи з’являються вже за тиждень.

Рослина росте доволі швидко. Щойно вона починає цвісти, проводять її збір: стебла з листям зрізають на рівні 5-6 см від землі і просушують на сонці або в сушарках. При сухій та спекотній погоді на сонці тонкий шар зрізаних рослин висихає за 9-10 годин. При швидкій сушці листя буде кращої якості. Якщо рослини сильно подрібнені або довго сушаться, якість сировини погіршується через окислення. Після сушіння листя необхідно відокремити від стебел. У такому вигляді стевія зберігається до двох років.

Попри те, що стевія є багаторічною рослиною, в Україні її вирощують як однорічну, оскільки вона не витримує притаманних нашим природно-кліматичним умовам зим. У такому випадку господарства можуть зберігати кореневища стевії, викопуючи його на зиму та помістивши у ящик із землею. Їх потрібно присипавши вологим ґрунтом так, щоб було видно лише кінчики зрізаних стебел.

Температура зберігання має бути не вищою за 10°C і не нижчою за 4°C, інакше рослина або проросте, або загине. Кореневища рослини можна зберігати у холодильнику або висадити в горщики і тримати в прохолодному приміщенні, зрідка поливаючи. Так як стевія — тропічна рослина, вона не переносить посуху і потребує постійної вологи.

Варто зазначити, що інтерес до цієї рослини виник після чорнобильської трагедії, так як з’ясувалося, що стевія здатна здійснювати позитивний ефект на організм людини.

Сьогодні розсаду стевії можна придбати в Інституті біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, або виростити самостійно.