14 січня 2017, 13:56, Україна

Стан посівів у Київській області на 12 січня

Середня температура повітря у регіоні діяльності ННЦ «Інститут землеробства НААН» за період із 5 по 11 січня склала мінус 9,3 °С, що на 4,3° нижче від норми для першої декади січня. Максимальна температура повітря у найтепліші дні (5 січня) підвищувалась до 1,1°, мінімальна — у найхолодніші ночі (7 січня), знижувалась до мінус 18,3°. Температура ґрунту на глибині залягання вузлів кущіння озимих зернових культур за звітний період знижувалась до -8,5°С, що значно вище критичних меж вимерзання. Опадів у вигляді снігу за звітний період випало 18,5 мм, за норми для першої декади січня 18 мм. Висота снігового покриву на посівах озимих культур варіює від 10 до 16 см. Глибина промерзання ґрунту складає 22-26 см. Льодова кірка відсутня.

Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур у першій декаді січня на Київщині залишалися цілком задовільними. На 10 січня за даними снігомірної зйомки поля із зимуючими сільськогосподарськими культурами були вкриті шаром снігу висотою 11-14 см. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур знижувалася до 4-9° морозу, що значно вище критичних меж вимерзання навіть для слаборозвинених рослин.

Розрахункова критична температура вимерзання добре розвиненої з осені озимої пшениці середньої морозостійкості на 10 січня по області становила мінус 15-17°.

Посіви озимих зернових культур у регіоні діяльності ННЦ «Інститут землеробства НААН» на звітну дату знаходяться переважно у задовільному та доброму стані і перебувають у стані зимового спокою. Спостерігається незначне пошкодження країв верхніх листків морозами, яке відбулося до утворення снігового покриву висотою понад 10 см.

Рослини пшениці озимої за своїм розвитком перебувають на ІІ етапі органогенезу залежно від сорту та попередника. Довжина конуса наростання становить 0,24-0,26 мм залежно від сорту. Коефіцієнт кущіння 1,1-1,2. Конус наростання здоровий, опалесцентний, з оцінкою — 5 балів.

Жито озиме знаходиться наприкінці ІІ — на початку ІІІ етапу органогенезу (фаза кущіння). Довжина конуса наростання 0,50-0,60 мм залежно від сорту і попередника. Коефіцієнт кущіння 1,5-2,0.

Тритикале озиме знаходиться на ІІ етапі органогенезу (фаза кущіння). Довжина конуса наростання 0,27-0,28 мм. Коефіцієнт кущіння 1,1-1,2.

Враховуючи стан озимих зернових культур, який склався на даний час, рекомендується додатково відбирати зразки для визначення життєздатності рослин після різких змін погодних умов (кожен раз після глибоких відлиг і після сильних морозів) крім загальноприйнятих строків відбору, які припадають на 25 січня, 23 лютого і 10 березня. Особливу увагу слід звернути на динаміку витрачання вуглеводів, стан конусів наростання, температурний режим на глибині залягання вузлів кущіння. Успішній подальшій перезимівлі сприятимуть умови не жорсткої зими, без різких коливань температурного режиму за достатнього і стабільного снігового покриву.