12 січня 2017, 12:36, Добрива

Дослідження: родючість ґрунту формують не рослини, а мікроби

Результати експерименту були оприлюднені на сайті університету.

Дослідження, проведені аспірантом вузу Синтією Калленбах, показали, що розкладання коріння рослин та інших пожнивних решток утворює нестійкі вуглецеві комплекси. Вони, хоча й підвищують родючість ґрунту, проте легко втрачаються. Ці органічні речовини можуть бути зруйновані всього за рік.

Натомість продукти життєдіяльності бактерій та органічні комплекси, утворені з відмерлих мікроорганізмів, є набагато стійкішими і можуть утворюватись навіть без участі рослинних решток.

Для чистоти досліду використовували чистий ґрунт, заселений мікрофлорою, який поливали лише цукром. Органічна речовина, отримана в результаті, виявилась ідентичною природним вуглецевим комплексам та була значно стійкішою до руйнування. 

Відкриття механізмів утворення органічних речовин та зв'язування вуглецю в ґрунті, на думку авторів дослідження, може допомогти у вирішенні проблеми глобального потепління. Адже важливим фактором збільшення вуглекислого газу в повітрі є вивільненні вуглецю з ґрунту в результаті сільськогосподарської діяльності.