8 квітня 2024, 16:25, Добрива

​Західний Хаб МХП переходить з мінеральної на органо-мінеральну систему удобрення

Завдяки тому, що  є птахофабрики, біогазові установки, розвинена логістична функція на поля є можливість завозити готовий компост. Також Західний Хаб виготовляє компост самостійно.

 «Останні 20 років на заході України ніхто не використовував органічне удобрювання в промислових масштабах, з мінеральними добривами працювати було дешевше і зручніше. Ми перші, хто знайшов можливість розпочати це робити в великих масштабах. І це абсолютно нові технології. Удобрюємо готовим якісним компостом, частину з якого виготовляємо самостійно, на спеціальних майданчиках, за розробленими протоколами і рецептурою»,  – каже головний технолог Західного Хабу МХП Олександр Деревянченко.

Як зазначають в компанії, органічні добрива на сьогодні не дешеві, враховуючі значні витрати на логістику. Але вони в рази ефективніші і корисніші для ґрунту і урожайності, у порівнянні із мінеральним удобренням. Використання компосту створює резерв збереження та підвищення родючості ґрунтів, підвищує урожайність сільськогосподарських культур, сприяє кращому перебігу біологічних процесів у ґрунтах, поліпшує фізико-хімічні властивості ґрунту.

Читати по темі: Вплив мікробіологічних препаратів на живлення кукурудзи та родючість ґрунту — результати досліджень БТУ-ЦЕНТР і Кернел

Зараз активно завозиться компост на поля Хмельницької, Львівської, Івано-Франківської і Тернопільської областей. За цей рік в планах завезти 200 тис. тонн. Органічні добрива ефективно працюють в ґрунті два роки, тож до кінця поточного року буде удобрено 50% земельного банку, тобто 50 тис. га, наступного року – іншу половину, а потім все заново. 

Окрім названих вище переваг, процес компостування має важливе значення у вирішенні екологічних проблем, в тому числі й зменшення вуглецевих викидів в атмосферу, що свідчить про значний його потенціал в процесі декарбонізації виробничого процесу.

«МХП системно впроваджує заходи, що спрямовані на збереження якості ґрунтів, оздоровлення земель, – підкреслює Віктор Корягін, директор Західного Хабу МХП. – Відповідність принципам сталого розвитку – наш стратегічний пріоритет. Ми – українська компанія, ми самі жителі цих міст та громад. Тож наша спільна ціль – зберегти ресурсний потенціал і, навіть, наростити його».

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com