13 квітня 2024, 09:00, Технології

Відкриття про вплив феромонів самки єгигипетської бавовникової совки може стати основою для нових стратегій біоконтролю

Дослідники INRAE виявили, що жіночі феромони відіграють важливу роль в житті єгипетської бавовникової совки. Загалом, ці феромони викликають статевий потяг, сприяючи зустрічам між самцями та самками під час репродуктивних періодів. Ці результати були опубліковані 8 квітня 2024 року в журналі Current Biology.

У тварин соціальна взаємодія може мати помітний вплив на циркадний ритм, наприклад, допомагаючи регулювати час відпочинку. Для того, щоб циркадний годинник ефективно функціонував, він повинен бути підпорядкований місцевим циклам зміни дня і ночі — процесу, який використовує такі сигнали, як світло і температура.

Читати по темі: Усі аспекти протруювання — дайджест матеріалів для усвідомленого вибору

Дослідники з INRAE вивчають, як соціосексуальні взаємодії можуть модулювати циркадний ритм. Елементарні соціальні взаємодії залишаються важливими навіть для одиночних видів тварин, таких як єгипетська бавовникова міль, Spodoptera littoralis. Це сільськогосподарський шкідник, гусениці якого атакують посіви кукурудзи та бобових культур. Дорослі особини живуть лише 7-8 днів, тому дорослі самці присвячують себе виключно спарюванню.
Вивчаючи S. littoralis, дослідники помітили, що циркадний ритм самців змінюється в присутності самок. Самці можуть сприймати жіночі феромони навіть на дуже великих відстанях. Таким чином, самки можуть дистанційно модулювати циркадний ритм самців таким чином, що статі синхронізуються в періоди спарювання, що сприяє репродуктивному успіху.

У S. littoralis феромонна залоза синтезує різноманітні хімічні сполуки, але лише одна з них, (Z,E)-9,11-тетрадекадієнілацетат (тобто Z9E11-14Ac), може приваблювати самців. Коли самці піддаються впливу Z9E11-14Ac, їхні циркадні ритми змінюються навіть серед білого дня. Цей результат є першим у своєму роді: ніколи раніше не було показано, щоб соціосексуальна взаємодія впливала на циркадні годинники одиночних тварин, не кажучи вже про те, що вона перевершувала світло за ефектом приваблення. Це відкриття відкриває шлях для нових досліджень циркадної синхронізації, в тому числі у ссавців.

Чорний черв'як Agrotis ipsilon є близьким родичем S. littoralis і демонструє значний ступінь перекриття ніш. Цікаво, що хоча феромони A. ipsilon можуть модулювати циркадний ритм самців S. littoralis, ці два види не спаровуються

Дослідники вивчають, як їхні висновки можуть допомогти у розробці методів біоконтролю, спрямованих на S. littoralis. Ідея полягає в тому, що, оскільки самки не сильно реагують на власні феромони, самці можуть піддаватися впливу феромонів вранці (тобто за межами природного вікна хімічної комунікації), що змінить їхній циркадний ритм протягом дня. Як наслідок, обидві статі були б розсинхронізовані і з меншою ймовірністю зустрічалися б і спаровувалися.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com