8 березня 2018, 10:40, Світ

Казахські аграрії в умовах постійної нестачі вологи підвищують врожайність за допомогою біотехнологій

Про такий досвід розповів Павло Волинець, провідний агроном компанії «Агрітема» на конференції «Мікробний батл за врожай в умовах посухи», що відбулась у рамках виставки Агро Весна 2018.

За словами експерта, цей досвід може бути цікавим і українським аграріям. Адже за спостереженнями останніх років, у деяких регіонах кількість вологи дедалі зменшується.   

«Цілком можливо, що за певний час зміни клімату досягнуть такої ситуації, що кількість опадів впаде до мінімуму. Тоді навіть збільшення норм внесення добрив може не дати ефекту. В умовах, коли за вегетацію випадає 200-250 мм, а влітку менше 100 мм, пшениця повною мірою не може засвоювати необхідні елементи. Вихід — змінювати систему обробітку ґрунту і застосовувати біопрепарати, які збагачують ґрунти органікою і роблять поживні речовини доступнішими для рослини», — зазначив Павло Волинець.

Він навів дані, як змінювалась протягом останніх десятиліть агротехнологія в підприємстві «Жанахай», що у Костанайській області Казахстану.

Як зазначив Павло Волинець, для українських аграріїв вказана врожайність у 2,2-2,5 т/га дуже мала. Але динаміка її зміни в тих посушливих умовах, у яких працюють їхні казахські колеги, — досить показова. І дає розуміння, яким чином можна досягати кращих результатів.