22 грудня 2016, 14:20, Технології

Застосування біостимуляторів дає прибавку врожаю пшениці 20-30% та підвищує якість зерна

Такі дані озвучив Ігор Зварич, генеральний директор «Вест Агро Груп», журналу «АгроЕліта».

Запорукою високого урожаю він вважає використання «вітамінів» для рослин — мікроелементів та біостимуляторів. вони допомагають повніше розкрити потенціал сучасних сортів як за кількісними, так і за якісними показниками.

Завдяки стимуляторам іспанської компанії AgriTechno Fertilizantes підприємством отримано дуже хороші показники урожайності основних культур:

  • пшениця — 8 т/га в середньому ,а на окремих ділянках до 10-12 т/га;
  • соя — 4 т/га;
  • горох — 4,5 т/га;
  • ріпак — 4,5 т/га;
  • соняшник — 2,8 т/га;
  • цукровий буряк — 85 т/га.

Використання біостимуляторів не лише дало прибавку врожайності 20-30%, а й підвищило якість зерна. Майже вся зібрана пшениця належала до ІІ класу за якістю зерна, що дало рентабельність вирощування понад 80%. Додаткові ж витрати на застосування препаратів склали $10 на 1 га.

«Для розвитку рослини в агрономії застосовують так звані «імпульси росту» у формі листкового підживлення. На цій фазі розвитку підвищується коефіцієнт продуктивного кущення. Покращений вегетативний розвиток впливає на підвищення озерності качанів кукурудзи, збільшує вміст олії у насінні олійних культур, поліпшує формування зерна. Надзвичайно ефективно таке підживлення спрацювало і цього року, коли за два осінні місяці у нашому регіоні випало лише 250 мм дощу. Тому без застосування спеціальних добрив неможливо було б сподіватися на рівномірний розвиток рослин», — пояснює Ігор Зварич.

Велике значення має також дотримання сівозмін. У «Вест Агро Груп» застосовується мінімум 4-пільна сівозміна із введенням не лише зернових і олійних, а також і технічних та бобових культур. Так частка гороху в 2016 складала 5%, сої — 12%, цукрового буряка — 5%.