9 квітня 2024, 11:30, Посівна

Останні роки обпікалися на ставках на культури, тож сіємо потроху всі, — розповів фермер з Сумщини

Так зробили у господарстві Олександра Шафороста. У цьому агросезоні посіяли різні культури. 

«Зараз останні роки навчилися обпікатися на ставках на культури. Всіх культур потроху сіємо. Бо ми не можемо прогнозувати, яка культура буде рентабельна і це залежить не тільки від ринкових умов і умов експорту нашої продукції за кордон, адже це основне джерело надходження грошей нам на господарство, внутрішній ринок може змінитися, переробка внутрішня може змінитися, тому всіх культур потрошку. Посіяли приблизно 70 га, ще залишилося сіяти до 100 га», — зазначив Олександр Шафорост.

З ранніх ярих в господарстві Олександра Шафороста вже посіяли ярий ячмінь, з озимих мають ріпак.

За словами молодшого агронома Давида Снєгірьова, перед весняною посівною на полях провели всі необхідні агротехнічні заходи, втім на добривах довелося економити.

«Суттєво скоротилися об'єми добрив, які ми закуповуємо і вносимо в ґрунт, бо добрива подорожчали, логістика подорожчала, а прибуток у нас лишився на тому ж рівні, а то і менший. Плюс ми маємо стару техніку українського зразка і вона часто ламається. Запчастини для цієї техніки дорогі. Наразі ми посіяли пшеницю. Приблизно 60 га ярої пшениці і ще плануємо досіяти гектарів 40 пшениці та 20 ячменю», — пояснив Давид Снєгірьов.

За його словами, бракує коштів на посівну та робочої сили. Через брак працівників до роботи залучають жінок. В господарстві працює одна трактористка Олена Грицай.

«Зараз хлопців дуже не вистачає», — каже вона.

Загалом через повномасштабне вторгнення, посівний клин на Сумщині тимчасово зменшиться. Втім це не загрожує продовольчій безпеці регіону, як розповів Суспільному Олександр Маслак, директор профільного департаменту. В пріоритеті залишаються пшениця, кукурудза і олійна група культур — соняшник, соя і ріпак. Наразі відбувається сівба ранньої зернової групи. Прогнозовані площі на рівні з минулим роком. Це 60, 4 тис. га. Сьогодні по цій групі культур — пшениці, ячменю, також овес і горох, посіяно 21 тис. га, що становить понад третину від прогнозованих площ.

За його словами, наразі розпочалася сівба соняшнику. З прогнозованих площ 221 тис. га посіяно в межах 4-5%. Загалом на Сумщині понад півтори тисячі суб’єктів господарювання, котрі займаються рослинництвом.

Нагадаємо, на Хмельниччині розпочали сівбу кукурудзи та цукрового буряку.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com