23 вересня 2017, 11:00, Посівна

Повсюди сходи озимих уражені хворобами та шкідниками

У Вінницькій, Луганській, Харківській, Чернігівській областях ранні сходи озимих колосових культур в допороговій чисельності заселяють та пошкоджують злакові мухи (шведські, чорна пшенична, гессенська), попелиці, цикадки, хлібні блішки.

Осередково на падалиці зернових в Донецькій, Запорізькій, Закарпатській, Херсонській, Полтавській областях та на сходах озимини у Луганській, Харківській областях розвиваються імаго та личинки хлібної жужелиці (0,2-1, макс. 3 екз. на кв. м), гусениці озимої совки, які пошкодили 1-3% рослин.

За теплої погоди на озимій пшениці у фазі сходи — 3-й листок та порогової чисельності личинок туруна 1-2, на початку кущіння 2-3 і більше та 2-3 екз. на кв. м гусениць озимої совки  проводять крайові або суцільні обробки посівів дозволеними до використання інсектицидами на основі діючих речовин: імідоклоприд, лямбда-цигалотрин, хлорпірифос, циперметрин.

У Лісостепу та Поліссі до 25% рослин падалиці пшениці уражено борошнистою росою, септоріозом, гельмінтоспоріозом, подекуди бурою листковою іржею, які будуть джерелом інфекції для посівів озимих зернових під урожай 2018 року.

Варто мати на увазі, що вищезгадані збудники хвороб уражатимуть передусім нетоксиковані сходи культури, які вимагатимуть хімічного захисту.