19 червня 2024, 15:28, Україна

Запаси продуктивної вологи метрового шару ґрунту у південних та східних областях знизилися до недостатніх показників — Гідрометцентр

Про це йдеться у звіті Укргідрометцентру, пише АПК-Інформ.

Зазначається, що внаслідок нерівномірного розподілу опадів, які відмічалися переважно у вигляді локальних дощів та злив, на більшій частині території країни запаси вологи в ґрунті переважно недостатні або знизилися до незадовільного рівня. Лише на окремих площах дощі сприяли поповненню вологозапасів, особливо верхніх шарів ґрунту.

У західних областях та на Закарпатті з випаданням дощів значно збільшилося зволоження ґрунту, що загалом покращило агрометеорологічні умови для вегетації всіх сільськогосподарських культур. Незважаючи на сильні зливові дощі в окремих пунктах цих областей, перезволоження ґрунту та застою води на полях не спостерігалося. Високі температури в поєднанні з вітром та достатня сонячна погода сприяли швидкому випаровуванню надлишкової вологи.

У південних та східних областях, де переважала спекотна та майже суха погода, а кількість опадів з 1 травня по 10 червня становила лише 20-50%, місцями на Харківщині та Донеччині — лише 5-10% норми, тривала та поглиблювалася ґрунтова засуха, погіршилися умови для повноцінного наливу зерна озимих і ярих та для розвитку пізніх теплолюбних культур. Верхні шари ґрунту на багатьох площах були майже сухими, що стримувало утворення сходів пізніх культур (проса та гречки), призводило до зрідження посівів.

За оцінками агрометеорологів, ґрунтова засуха в південних та східних областях набула характеру «сильної» — запаси вологи в метровому шарі не перевищували 15-20% НПВ. На багатьох площах спостерігалося засихання стебел рослин озимої пшениці, пожовтіння листків нижнього ярусу в рослин ярого ячменю (до 90% площ), в’янення рослин соняшнику та кукурудзи (до 100%).

Станом на 10 червня (зразки ґрунту відібрані 28 травня) запаси продуктивної вологи під озимими культурами в орному шарі ґрунту на більшій частині території країни знизилися до недостатніх (11-20 мм) і незадовільних (менше 10 мм продуктивної вологи). Лише на окремих площах північних і західних областей вологозапаси були достатніми та оптимальними і становили 21-45 мм продуктивної вологи.

Зволоження метрового шару ґрунту під озимими культурами на багатьох площах західних, північних, місцями центральних областей та на Одещині було задовільним (81-120 мм) та оптимальним (121-160 мм і більше продуктивної вологи). На більшості площ східних, південних, окремих площах центральних областей вологозапаси були недостатніми (51-80 мм) і незадовільними (менше 50 мм продуктивної вологи). На окремих площах Запорізької та Херсонської областей метровий шар ґрунту був сухий.

Вологозабезпечення як орного, так і метрового шарів ґрунту під озимим ріпаком було достатнім та задовільним і становило 20-22 мм та 95-154 мм продуктивної вологи відповідно. Лише в окремих районах Кіровоградської області 0-20 см шар ґрунту був недостатньо зволожений і містив лише 10 мм продуктивної вологи.

Під ранніми ярими зерновими культурами запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту на більшості площ знизилися до недостатніх (11-20 мм) та незадовільних (менше 10 мм продуктивної вологи).

У західних та північних областях вологозапаси переважно залишалися достатніми та оптимальними (21-30 мм продуктивної вологи і більше).

Вологозабезпечення метрового шару ґрунту на більшості площ було задовільним (81-120 мм) та оптимальним (121-160 мм продуктивної вологи і більше), в окремих районах південних, центральних та Київської областей — недостатнім (51-80 мм), місцями в Одеській, Херсонській, Дніпропетровській та Сумській областях — незадовільним (15-40 мм продуктивної вологи).

Потепління та посухи: як адаптувати технології вирощування культур

Читати

Під кукурудзою запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту на більшій частині території країни відповідали достатнім та оптимальним значенням і становили 22-42 мм. На багатьох площах центральних, окремих площах північних та східних областей зволоження ґрунту було задовільним — 12-20 мм продуктивної вологи, місцями в цих областях воно було незадовільним — менше 10 мм продуктивної вологи.

Вологозабезпечення метрового шару ґрунту на більшості площ залишалося задовільним та оптимальним — 81-160 мм і більше продуктивної вологи, лише місцями у Вінницькій та Харківській областях воно було недостатнім — менше 80 мм продуктивної вологи.

Запаси продуктивної вологи під цукровим буряком як в орному, так і метровому шарах ґрунту були достатніми та оптимальними і відповідно становили 23-42 мм та 90-160 мм і більше продуктивної вологи. Лише в окремих районах Вінницької області вологозапаси в 0-20 см шарі ґрунту були недостатніми (менше 10 мм продуктивної вологи).

Під соняшником вологозабезпечення орного шару ґрунту було достатнім (21-44 мм) та задовільним — 11-20 мм, в окремих районах південних та східних областей — недостатнім (4-9 мм продуктивної вологи).

Запаси продуктивної вологи метрового шару ґрунту залишалися достатніми (121-160 мм і більше) та задовільними (82-120 мм). Місцями в Одеській, Херсонській та Харківській областях запаси продуктивної вологи метрового шару ґрунту знизилися до недостатніх показників для цього періоду (менше 60 мм).

Алла Гусарова, SuperAgronom.com