21 червня 2024, 09:00, ЗЗР

Не спрацювали імідазолінони на соняшнику — справа не у якості гербіцидів, каже науковець

Про це на своєму Youtube-каналі розповів Сергій Авраменко, доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН.

Консультуючи аграріїв, науковець чув різні теорії про причини неспрацювання імідазолінонів. Ті, що вносили генеричні препарати стверджують, що справа саме у неоригінальності продукту. Втім, аграрії, які вносили оригінальні гербіциди, теж зіткнулися з цією проблемою.

У своєму відео Сергій Авраменко продемонстрував поле соняшнику, де вносили оригінальний євролайтінг у повній нормі 1,2 л/га. Тим не менше, рівень забур'яненості там теж був високий: злакові, амброзія, осоти. І це не нова хвиля, каже фахівець. Він каже, частково гербіцид виконав завдання і знищив деяку частку бур'янів, а деякі лише трохи пригнітив. Пригнічені бур'яни пускають додаткові пагони і відростають.

При цьому фахівець виключає можливість запізнього внесення гербіцида, демонструючи, що на час обробки амброзія була не перерослою. Тож гербіцид її придавив, але не знищив. Та справа не у якості препарату, каже він.

«У нас на Сході, де опадів практично не було, на час обробок спостерігалися аномальні перепади температури повітря між нічним періодом і денним. Вдень була аномально висока температура, вночі вона опускалася. Це призвело до того, що у бур'янів відбулося загартування, коли згущається клітинний сік і сокорух в рослині сповільнюється. І коли ви наносите гербіцид на рослину, він розподіляється не по всій рослині. Діюча речовина не могла виконати свою системну роль і розподілитися по всій рослині. І через те, одні листки загинули, але натомість відросли інші. І в результаті це призвело до ситуації, коли бур'яни вижили», — аргументував Сергій Авраменко.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com