13 червня 2024, 15:00, Україна

Град знищив частину посівів у північних регіонах, тим часом у південно-східних посилюється посуха

Про це повідомляє Укргідрометцентр. 

Град завдав шкоди господарствам — на окремих площах було частково або повністю знищено посіви озимих та ярих культур, кукурудзи, сої та соняшнику, пошкоджені молоді насадження лохини, яблунь та фундука.

«У західних та північних областях спостерігалася тепліша звичайного, у східних, центральних та південних областях — дуже тепла (місцями аномально тепла) погода. Середньодобові температури повітря у найжаркіші дні досягали +23..26°С, на 4-7°С перевищували норму першої декади червня і були характерні для середини липня. У Херсонській області вже було зафіксовано +35°С», — йдеться у повідомленні.

Агрометеорологічні умови для росту та розвитку всіх сільськогосподарських культур упродовж декади були неоднорідними, у північно-західній частині країни — в цілому задовільними, у південно-східній — незадовільними через посилення посухи.

Внаслідок нерівномірного розподілу опадів, які відмічалися переважно у вигляді локальних дощів та злив, на більшій частині території країни запаси вологи у ґрунті переважали недостатні або понизилися до незадовільного рівня. Лише на окремих площах дощі сприяли поповненню вологозапасів, особливо верхніх шарів ґрунту.

Одночасно погодні умови сприяли активізації, розвитку та прояву хвороб і шкідників сільгоспкультур.

 

Олена Басанець, SuperAgronom.com