31 травня 2024, 09:00, ЗЗР

Фахівець порадив фунгіцид для тривалого захисту сої і соняшника

Про це розповів Олександр Мигловець, керівник департаменту агротехнологій Ukravit.

Таким чином ви попередите ряд загроз ще до їх появи та ліквідуєте їх поширення за перших ознак прояву на рослинах, каже він.

Для контролю основних хвороб соняшника і сої Олександр рекомендує застосувати високоефективний фунгіцид Сінан (піраклостробін, 130 г/л + дифеноконазол, 130 г/л), що володіє профілактичними, лікувальними та антиспроруляційними властивостями. 

У посівах соняшника фунгіцид застосовується для контролю фомозу, фомопсидозу, альтернаріозу, склеротиніозу, іржі, додатково — пероноспорозу (профілактично). На сої — проти аскохітозу, антракнозу, септоріозу, церкоспорозу, альтернаріозу, борошнистої роси, пероноспорозу (профілактично). 

Читайте також: Факти про 10 найбільш поширених хвороб соняшника

«Піраклостробін — локально-системна діюча речовина із трансламінарними властивостями, яка діє шляхом блокування транспорту електронів у дихальному ланцюжку мітохондрій (у комплексі ІІІ). Інгібування цього сайту призводить до блокування здатності патогена дихати та виробляти енергію, оскільки передача електронів всередині клітин не відбувається. Це призводить до порушень важливих біохімічних процесів в організмі збудника, в т. ч. зниження рівня АТФ, як результат, проростання спор та ріст росткових трубок не відбувається. Максимальна ефективність досягається за профілактичних обробок. А дифеноконазол — системний фунгіцид із захисними та лікувальними властивостями, що порушує процес диметилювання при синтезі ергостеролу, необхідного для будівництва клітин стінок грибів. Він поглинається листям культур, переміщується всередині рослин і забезпечує тривалий період захисної дії», — пояснив фахівець.

Крім того, він є дієвим рішенням для профілактики та лікування комплексу поширених хвороб зернових, ріпака, кукурудзи, гороху, овочевих. А виражений фізіологічний ефект препарату позитивно позначається на стані культур в цілому, забезпечуючи їх більш повноцінний ріст і розвиток.

Нагадаємо, фахівець порекомендував рішення для захисту кісточкових та зерняткових культур від хвороб.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com