22 травня 2024, 13:21, Насіння

Фахівець розповів, які гібриди озимого ріпаку вирощувати в технології no-till

Про це розповів Артем Юр’єв, продакт менеджер з розвитку зернових культур та озимих ріпаків компанії «Лімагрейн Україна», у матеріалі: «Озимий ріпак: як вибрати гібриди для різних термінів сівби, оптимальні міжряддя і норми висіву, стійкість до основних хвороб».

Дуже часто під no-till застосовують широкорядний спосіб сівби, аргументує фахівець. У такому разі потрібні більш «швидкі» гібриди, які підходять для вирощування в південних областях. 

У широкорядних посівах виникає проблема конкуренції з бур’янами та випаровування вологи. А «швидкі» гібриди формуватимуть більшу вегетативну масу, швидше закриють простір міжрядь і краще пригнічуватимуть бур’яни, каже він.

Крім того, за мінімальних обробітків з’являється додаткове питання більшого поширення гризунів, які обгризатимуть сходи і молоді рослини. А у «швидких» гібридів буде більше шансів на відростання, якщо, звісно, пошкодження не повне. 

Прикладом таких гібридів є ЛГ АВІРОН, який має чудові темпи як осіннього, так і весняного розвитку. Такі самі властивості мають гібриди ЛГ АУСТІН та АМБАССАДОР. Зі слів фахівця, всі три продукти досить перспективні з точки зору темпів росту та пристосування до умов регіону.

Рештки попередника можуть впливати на схожість і розвиток ріпаку.

«... якщо, наприклад, попередник — пшениця, при no-till потрібен комбайн, який би зразу добре подрібнював і рівно розкладав пожнивні рештки. Щоб вони не створювали солом’яну подушку. Бо сівалка для no-till зазвичай не розгортатиме цю подушку і дрібна насінина ріпаку може не лягти на ґрунт при сівбі», — пояснює Артем Юр'єв.

Фахівець додає, що така ситуація може статися, коли господарство тільки почало переходити на мінімальний обробіток. Якщо частина насіння ріпаку не має контакту із ґрунтом, сходи будуть нерівномірні, посіви різної густоти — десь 250-300 тис./га, а десь лише 50 тис./га. Тож постає питання пересіву. Тому такі моменти мають бути враховані ще під час збирання попередника.

Читайте також: Сівба озимого ріпаку: фактори, що впливають на майбутній урожай

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com