30 березня 2024, 10:23, ЗЗР

Розробка нових пестицидів — пріоритетні напрями назвав вітчизняний виробник

Про це йдеться у матеріалі «Один з найкращих R&D-центрів в Європі та найбільший продуктовий портфель оригінальних ЗЗР, або Як в Ukravit покращують здоров’я українських полів» на Latifundist.com.

Розробляючи нові продукти, фахівці компанії керуються ситуацією на ринку та потребами аграріїв.

«Шлях нових продуктів розпочинається в Ukravit Institute. Науково-дослідний інститут Ukravit відкрила ще у 2018 році. Компанія активно розвивалася, і традиційні українські наукові інститути вже не могли задовольнити запити агросектора. Тож не залишалося нічого іншого, як створити власний R&D-центр Ukravit Institute. Сьогодні це R&D-центр, який поєднує агробіологічний сервіс для аграріїв, навчально-наукову роботу та фундаментальні галузеві дослідження» — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у пріоритеті зараз розробка гербіцидів. Адже, як пояснює керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit Сергій Сальніков, різкі коливання температур, від +30-35 °C вдень і до +10 °C вночі, приводять до загартовування бур’янів. На їхніх листках утворюється восковий наліт, який запобігає випаровуванню вологи, погіршує проникнення робочих розчинів препаратів і загалом підвищує стресостійкість рослин. Іншими словами, пестициди на такі бур’яни вже не діють або діють слабко.

«Ми приділяємо багато уваги саме боротьбі з бур’янами, оскільки через зміну погодних умов вони стають більш стійкими до пестицидів. Наприклад, декілька років тому на лободі почав масово з’являтися восковий наліт, і пестициди її просто не брали. Тоді в науковому центрі ми провели досліди з перепадами температур і вивели новий продукт — Інгрес. Це органосиліконовий ад’ювант, який допомагає гербіцидам проникати крізь воскові нальоти бур’янів і знищувати їх. Крім того, він стане у пригоді при боротьбі з бур’янами із надмірним опушенням», — каже Сергій Сальніков.

Читати також: Гербіцидний захист зернових — як проконтролювати дводольні бур’яни порадив експерт

І наводить інший приклад. Два роки тому в Україні з’явилася соя, стійка не тільки до гліфосату, а й до дикамби. На полях, де вона вирощується, бур’яни також формують стійкість до цих гербіцидів. Тож зараз фахівці компанії працюють над пошуком такої комбінації діючих речовин, яка б допомогла їх контролювати.
Зазначається, що під час розробки нових інсектицидів та фунгіцидів фахівці Ukravit також керуються тенденціями ринку.  До прикладу, на Півдні вже декілька років поспіль фіксується вовчок єгипетський, що паразитує не тільки на соняшнику, а й на ріпаку та овочевих культурах. Також є проблема із бактеріозом насіння зернових, що, на жаль, не контролюється ні протруйниками, ні фунгіцидами. А на Заході велика проблема з карликовою сажкою на пшениці озимій.

«Аграрії на Заході України сьогодні вирощують і соняшник, і сою, і ріпак, які ще 5-10 років тому не були властиві для цієї території. Ці культури мають спільні хвороби, зокрема склеротиніоз різних форм. За декілька років вони накопичуються, і господарство отримує величезні проблеми. Наприклад, до нас зверталося господарство, яке накопичило настільки багато хвороб, що, яку б культуру не вирощувало, на неї відразу було велике фітопатогенне навантаження. В таких випадках потрібно застосовувати багато пестицидів, але результат не завжди втішний», — зазначає Сергій Сальніков.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Ґрунтовий гербіцидний захист соняшнику та кукурудзи не варто ігнорувати — експерт