19 березня 2024, 09:05, Посівна

Аграрії Кіровоградщини посіють сої на 35% більше, ніж торік

Про це повідомляє Суспільне.

За словами Миколи Макодзеби, керівника одного з місцевих агропідприємств, бронювання допомагає зберегти той мінімум, який дозволяє сіяти, бо спеціалістів для роботи нині знайти важко. Де це можливо, людей заміняє техніка. Торік у господарстві мобілізували на фронт третину з 18 працівників: трактористів, механізаторів та водіїв. Інших вдалось забронювати, що дає надію на те, що врожай вдасться виростити.

Соя: урожайність та скільки зібрано в Україні у 2023 р. по областях

Загалом же посівна-2024 на Кіровоградщині розпочалась на два тижні раніше, ніж рік тому. Аномальна тепла погода у грудні, на початку січня та в лютому + 11 °С сприяє початку посівної у першій половині березня, каже завідувач відділу рослинництва Інституту сільського господарства Степу Назар Умрихін.

Враховуючи теплу зиму, фахівці інституту радять у березні сіяти ярі ячмінь та пшеницю, горох і овес. Власне, аграрії Кіровоградської області розпочали посівну саме з ярого ячменю та гороху.

В одному з господарств Кропивницького району зерновими та технічними культурами планують засіяти 1000 га, розповіла агрономка Ольга Жовтенко — 50 гектарів проса, 100 гектарів кукурудзи, решта соняшник.

«Горох розпочали сіяти тому, що для нього підходяща погода у цьому році. У минулому році сіяли з 10 травня, тому що у нас була посівна тільки гречки і соняшника», — каже фахівчиня.

Технологія вирощування гороху. Від вибору сорту до збирання

Читати

На Кіровоградщині зменшаться площі під зерновими, такі самі, як і торік, будуть під бобовими. Переважатимуть технічні культури, зазначає керівниця департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

Порівняно з минулим роком господарства області прогнозують зменшити посіви під зерновими на майже 55 тисяч гектарів — це 7%, кукурудзою — на понад 12 тисяч гектарів, майже на чотири відсотки менше (3,9%). Збільшуються площі під соєю — на 34 тисячі гектарів, це плюс 35%, площі соняшника збільшаться на 30 тис. га — на майже п’ять відсотків (+4,7%) та цукровим буряком — 1,5 тис. га (на 5% більше).

На площі посівів впливає і ситуація з реалізацією вирощеного. Продати вдається не все і за цінами нижчими, ніж до початку повномасштабної війни.

«Фуражної пшениці третього класу треба здати не менше 10 тонн, щоб закупити одну тонну дизельного пального. І це вже ціна у порту. А якщо відкинути доставку, логістику...», — бідкається керівник агрогосподарства Микола Яценко.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Наявність елементів в ґрунті ще не означає їх засвоєння: як працює технологія живлення Альбрехта-Кінсі