6 травня 2024, 11:00, Україна

Аграрії у прокордоннній зоні Сумщини у важкій економічній ситуації

Про це в етері Громадського радіо розповіла журналістка та співзасновниця «Кордон.медіа» Альона Яцина.

Днями Сумська обласна військова адміністрація запровадила додаткові тимчасові обмеження у прикордонній 5-кілометровій зоні біля кордону з російською федерацією. Зокрема, ж діє заборона на висів високорослих сільськогосподарських культур, догляд за ними та збирання врожаю таких культур на відстані 500 метрів навколо фортифікаційних споруд на території Сумської області.

Місцевим аграріям ця норма не до вподоби.

«Наскільки мені відомо, у деяких громадах аграріям взагалі забороняють працювати у цій п’ятикілометровій зоні, не дозволяючи будь-що сіяти… Йдеться про аграріїв, про поля, які вони засівають. Якщо уздовж кордону було поле, скажімо, кукурудзи або соняшнику, то зараз це сіяти не можна… Аграріям кажуть, що нічого засіювати ви цього року не будете», — пояснила Альона Яцина.

За її словами, аграрії виступають проти таких заходів. Їхня позиція має цілком зрозуміле фінансове обґрунтування.

«Є багато невеличких фермерських господарств, у яких багато землі саме у п’ятикілометровій зоні. Через відповідні особливості аграріям прикордоння держава взагалі нічим не допомагає, не надає навіть кредитів через високі ризики, тобто вони сам на сам залишаються із цим; мало хто хоче приїжджати забирати врожай у цих аграріїв. Водночас вони не звільнені від жодних податків або виплат пайових людям. Отже, якщо аграрій не буде саджати та обробляти землю, всі інші платежі, які він має робити, у нього все одно залишаються. Враховуючи, що кредитів вони не отримують, то звідки їм брати на все це гроші, вони просто не знають», — пояснила медійниця.

Як довго «протягнуть» аграрії Сумщини із такими обмеженнями, незрозуміло, зазначила Яцина.

«Люди у розпачі, якщо чесно. Аграрії це ті люди, які були (до повномасштабного вторгнення) основою економіки нашої області, тому це дуже велика проблема», — додала вона.

 

Олена Басанець, SuperAgronom.com