4 березня 2024, 16:46, Україна

Плюсові температури в середині та наприкінці лютого сприяли відновленню вегетації озимих на Львівщині

В загальному рослини перебувають у фазах кущіння і мають добрий стан розвитку. В аналогічний період минулого року також спостерігалось відновлення вегетації, але при цьому посіви перебували у стані спокою
«Контроль за станом посівів дозволяє аграріям своєчасно зреагувати і застосувати заходи проведення першого азотного підживлення у ранньовесняний період та не запізнитися із строками внесення засобів захисту рослин, щоб вчасно захистити посіви від шкодочинних організмів і отримати високі врожаї»,  зазначає Тетяна Гетьман, директорка департаменту.
 
Раннє відновлення вегетації сприяє нагромадженню надземної маси і вторинної кореневої системи та рослини, які були пошкоджені впродовж зими мають більше часу для регенерації і відновлення. Такі умови позитивно впливають на посіви пізніх строків сівби, які ще не розкущилися або недостатньо розкущені.
 

Читати по темі: Ставки на сою і зменшення посівних площ під озимою пшеницею: як минає сезон 2023 на Львівщині

 
За результатами аналізу зразків відрощування пшениці озимої кількість рослин з доброю життєздатністю становлять 96,6%, з пониженою життєздатністю  1,7 %, загибель рослин— 1,7 %. Живими життєздатними вважаються рослини, в яких внаслідок приросту меристеми з’явилися паростки довжиною понад 0,3 см, до ослаблених належать рослини з приростом менше ніж 0,3 см. Впродовж другої половини лютого приріст меристеми озимої пшениці склав 0,2  2,5 см.
 
В аналогічний період минулого року за підсумками обстеження посівів озимої пшениці - відсоток життєздатних рослин коливався в межах 84-90%, з пониженою життєздатністю – 5-11%, загиблих рослин – 3,5-6%. 
 
 
Проте, цього року на стан озимих можуть вплинути інші фактори: висока вологість повітря, перезволоженість грунту та оптимальні температури сприяють перезимівлі інфекцій основних хвороб озимих культур, що в свою чергу може призвести до підвищення ураженості рослин хворобами, зокрема збудниками борошнистої роси, септоріозу, кореневої гнилі.
Наразі хворобами уражено від 0,2 до 4,0 % рослин. Прогнозована в кінці лютого - початку березня тепла погода без опадів сприятиме підсиханню грунту і дасть можливість обстежити посіви і, залежно від їх стану провести своєчасний догляд за ними.
 
Аграрії Львівщини під урожай 2024 збільшили площі під озимими культурами в загальному на 2,9 %. Найбільше зростання площ зафіксовано по озимих ячменю (+8,2%) та житу (+3,1%), а озимої пшениці (+2,8%). Площі під озимим ріпаком зросли лише на 0,2%.
Головні агроновини.
 
Олена Басанець, SuperAgronom.com