8 травня 2024, 13:25, Урожай

З чотирьох стебел лише одне продуктивне: фахівець прогнозує великий недобір врожаю пшениці

Таку думку на своєму Youtube-каналі висловив Сергій Авраменко, доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН.

«Я думаю, що в цьому році ситуація зміниться на користь аграріям через великий недобір врожаю. І на фоні цього буде зростати ціна на пшеницю та інші культури. І якщо до цього не пропускали нашу пшеницю за кордоном, то в цьому році будуть просити, а її не буде в достатній кількості. І ціну вже диктуватиме не зернотрейдер, а, я сподіваюсь, аграрій. І навіть урожай минулого року, який фермери не встигли продати, цього року продаватимуть у півтори-два рази дорожче», — каже фахівець.

Він пояснює, така ситуація склалася через погодні умови, які спочатку сприяли раньому відновленню вегетації.

«... раннє відновлення вегетації озимих зернових завжди сприяє формуванню дуже високого врожаю. Тому що при ранньому відновленні вегетації під час кущіння у весняний період відбувається утворення додаткових пагонів. У багатьох господарствах так і було. Восени було посушливо, пізно висівали. Рослини тоді практично не розкущилися, але вони розкущилися у березні — на початку квітня. А потім сталася погодна аномалія стрімкого наростання температури повітря. Рослина йшла в ріст, але практично не розвивалася і з 4-5 сформованих пагонів продуктивним виявився лише один. Крім того, на фоні стрімкого наростання температури повітря в нас на Сході практично не випадало опадів», — пояснив Сергій Авраменко.

Він додав, що набагато гірша ситуація спостерігається на полях, де не було внесено азотних добрив. У відео фахівець продемонстрував різницю між ділянками, на яких вносили азотні добрива, а на яких ні.

Рослини на таких ділянках знаходяться у фазі перед викиданням прапорцевого листка, мають світле забарвлення, невисокі, стеблостій зріджений і продуктивності вони не забезпечать. Науковець додає, що ситуацію могли б виправити опади, якби випали вчасно. Наразі опади зможуть допомогти тільки єдиному продуктивному стеблу, яке сформувалося.

«Якщо випадуть опади, то з такого поля можливо вдасться зібрати 30 ц/га», — підсумував він.

Нагадаємо, нещодавно Сергій Авраменко пояснив, чому листя озимої пшениці передчасно жовтіє.

  • Фахівець поділився простим способом боротьби з оленкою волохатою в саду
  • Як доглядати за рослинами маракуї в саду, поради фахівця

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com