9 травня 2024, 15:00, Урожай

Озима пшениця у північних та центральних областях починає викидати колос

Про це йдеться у матеріалі: «Жнива пшениці в Україні можуть розпочатися аномально рано. Яка зараз ситуація на полях?» на Latifundist.com.

Якщо традиційно початок виходу колосу у північних та центральних областях України закладався десь на кінець травня, то в цьому році — він вже починається, каже Тарас Корнієнко, заступник головного агронома ГК «Агрейн». Він прогнозує, що жнива в цих регіонах розпочнуться на 10 днів раніше.

«Як правило, строки дозрівання пшениці треба відраховувати від початку фази цвітіння. Тому тим, у кого пшениця вже випустила зернівку, треба відрахувати 40 днів і готуватися до жнив. А якщо надалі встановляться  високі температури, то цей процес може прискоритися на 5-7 днів», —  пояснює він.

На Черкащині колосіння пшениці очікують з початку другої декади травня. Фазовий розвиток рослин в регіоні продовжується із випередженням середніх багаторічних строків на 1,5-2 тижні, розповів начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань. Сприяло цьому тривале утримання незвично теплої погоди та рекордній сумі накопиченого тепла. 

Колосіння пшениці відмічають господарстві «Едельвейс 2» у Криворізькому районі Дніпропетровської області. Його власник Сергій Суровий у своєму відеоблозі зазначив, що у регіоні за березень-квітень випало близько 30 мм опадів, які «трохи підтримали пшеницю». 

Нагадаємо, про раннє відновлення вегетації озимої пшениці на Харківщині повідомляв доктор с.-г. наук Сергій Авраменко. З його слів, погодна аномалія стрімкого наростання температури повітря, за умови браку опадів, не сприяла розвитку продуктивних пагонів у пшениці. Це, ймовірно, призведе до недобору врожаю в східних областях.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com