27 січня 2024, 09:00, Україна

Екзотичні рослини вибагливіші, проте вирощувати їх в Україні можливо — досвід

Про це повідомляє Суспільне.

Жінка працює вчителькою, а вирощування екзотики — її хобі.

«Виростити їх мені вдалося методом спроб і помилок. Посадковий матеріал купувала і в спеціалізованих інтернет-магазинах, і «з рук» — на ринках. Як на мене, він не надто дорогий. Саджанець інжиру, наприклад, коштував в районі 250 гривень. Ексклюзивні сорти дорожчі, їх пропонують придбати за 400-500 грн. Решта саджанців моїх рослин коштувала дешевше» — пригадала Аліна Різник.

Читати також: Вирощування жимолості: конкурентність, особливості та місце в ягідній ніші

Вона каже, що екзотичні рослини вибагливіші і потребують уважного догляду. Проте їхнє вирощування в нашому кліматі не неможливе. Слід чітко дотримуватися інструкцій з догляду за кожним типом рослин. Пані Аліна рекомендує врахувати такі особливості:

  • Лохина вимоглива до ґрунту. В природному середовищі вона росте біля хвойних дерев, тому для дренажу можна набрати соснових голочок та гілок в лісі.
  • Інжир любить тепло, погано росте на вітрі, тому діляночку для нього треба обирати біля якоїсь загорожі, наприклад, паркану. Взимку його накривають агроволокном.
  • Актинідії потрібно робити опори та акуратно обрізувати пагони, аби крона не стала занадто густою. Тонкі і поламані пагони слід видаляти, коли опаде листя. Молода ліана — до 5 років, боїться холодів, тому її утеплюють взимку. Доросла рослина їх витримує.

Читайте також: Вирощування інжиру в Україні: особливості і перспективи

Перший урожай екзотичних рослин можна отримати на третій-четвертий рік, каже вона.

«Садівництво приносить мені задоволення. Та і рідних, друзів є чим пригостити. А ще завжди рада бачити на подвір’ї допитливих учнів — вони приходять подивитися на екзотику. Їм цікаво. Знайомі, буває, розпитують про моє хобі. Не буду зупинятися, вирощуватиму й далі. На черзі — хурма!», — поділилася планами Аліна Різник.

Нагадаємо, фахівець озвучив поради, як доглядати за актинідією.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com