18 грудня 2023, 15:21, Насіння

В сегменті олійних зосередимось на сої, бо насичувати сівозміну соняшником не цікаво — Франчук

Про це в інтерв’ю Latifundist.com сказав директор з агровиробництва LNZ Group Роман Франчук.

За його словами, в поточному році показники врожайності культур, які вирощує холдинг, дещо різнились залежно від області. Наприклад, якщо на Черкащині у Шполянському районі врожайність пшениці становила 6-6,5 т/га, то у Сумській області — 5-5,5 т/га. Соняшник — 3-3,2 т/га і 2 т/га відповідно. По сої — на Черкащині 2,8 т/га, а на Сумщині 3,1 т/га. А от кукурудза в обох регіонах демонструвала стабільність — близько 10 т/га.

Втім, про рентабельність культур наразі говорити зарано, оскільки багато продукції ще не продано.

«Загалом собівартість вирощування по всіх культурах виросла через збільшення вартості паливно-мастильних матеріалів і падіння закупівельних цін на зернові та олійні. Але зараз справді бачимо відносно непогану ціну на сою. До речі, на наступний рік ми вирішили зосередитися саме на вирощування сої в сегменті олійних культур, оскільки насичувати сівозміну соняшником нам не цікаво. Тож площі під соняшником трохи зменшимо на користь сої», — каже Роман Франчук.

Від озимих в холдингу не відмовляються. Минулого року навіть збільшили площі під озимою пшеницею на 15% порівняно з попереднім роком.

«Цього року перша половина осені була сухою, що дещо ускладнило проведення польових робіт. Тому у Шполянському кластері посіяли всього 4 тис. га (6 тис. га у 2022 році). Також посіяли 3 тис. га озимого ріпаку», — каже директор з виробництва.

Озима пшениця на Черкащині: дослідження нових сортів та результати року

Читати

А от ситуація з кукурудзою в холдингу стабільна. В середньому під зернову відводять близько 50% від загального банку землі і на наступний сезон зменшувати площі не планують.

За словами Романа Франчука, попит на основні культури присутній, питання передусім в ціні, яку неможливо передбачити. І зараз ціни на соняшник, сою та пшеницю більш-менш почали укріплюватися, а до цього були вкрай низькі.

«Звісно, що ці коливання цін істотно впливають на роботу компанії: ми не можемо дозволити собі все те, що могли раніше. Тому що зробили ми, щоб якось диверсифікувати себе і оптимізувати свої витрати? Збільшили обсяги вирощування овочевих та ягідних культур. В цьому році вирощували капусту, солодкий перець, кавуни, гарбузи, малину, полуницю тощо. Також ми одні з перших в Україні по вирощуванню цукрової кукурудзи. Загалом під нею у нас 900 га (для цукрової кукурудзи це дуже велика площа)», — зауважив директор з агровиробництва LNZ Group.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com (Агроновини)

Читати також: Збирання сої: як мінімізувати втрати урожаю