13 травня 2024, 13:05, Урожай

На Сумщині 3-5% сходів рослин кукурудзи та сої ранніх строків сівби пошкоджено приморозками

Про це повідомляє НААН за інформацією Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН станом на 8 травня.

Зазначається, що зниження температури повітря протягом останнього тижня викликало деякий стрес у рослин озимих, ранніх ярих зернових та зернобобових культур. При цьому пошкодження озимої пшениці, яка знаходилася у фазі «поява останнього прапорцевого листка» та рослин ранніх зернових культур не відмічалося. Водночас присутнє пошкодження сходів рослин кукурудзи та сої ранніх строків сівби.

За інформацією Інституту рослинництва імені В.Я Юр’єва НААН, після майже двомісячної бездощової погоди, у другій половині першої декади травня на території Харківської області пройшли дощі. Їх кількість була незначною (7-15 мм), але вони все ж таки дещо покращили вологозабезпечення рослини озимих культур, що сприятиме їх кращому росту та розвитку.

Нещодавно доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН Сергій Авраменко прогнозував великий недобір врожаю пшениці на Сході внаслідок аномальних погодних умов.

Однак, внаслідок зниження температури повітря 8-9 травня до 3-4°С, а місцями й до мінусових значень, фахівці прогнозують можливе пошкодження в озимих зернових зон інтеркалярного росту пагонів, основи та верхівки конусу росту, або й сформованого колосу.

«Порушення розвитку генеративної сфери рослин у подальшому може призвести до череззерниці, пошкодження колоса (білоколосості) та зменшення продуктивності рослин», — кажуть вчені Інституту.

Вони радять провести повний моніторинг посівів із визначенням стану провідникових судин рослин, які живлять колос та безпосередньо життєздатність колосу та його елементів. а також щоденний моніторинг посівів пізніх ярих культур.

Нагадаємо, фермер, співзасновник бренду FD Seeds Віктор Філатов обґрунтував, чему не варто пересівати кукурудзу після нічних заморозків.

  • З чотирьох стебел лише одне продуктивне: фахівець прогнозує великий недобір врожаю пшениці
  • Час моніторити поля: аграріям порадили засіб проти комплексу сисних і листогризучих шкідників, стійких до піретроїдів
  • Навіть якщо людству пощастить обмежити ріст температури на рівні 1,5°С, погода лишиться екстремальною — Адаменко

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com