15 листопада 2023, 16:40, Україна

В посівах озимої пшениці розвивається септоріоз, ріпаку — альтернаріоз

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН.

Так, за даними Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, на ранніх посівах пшениці озимої відзначено ураження септоріозом (0,7-1,7 %), ячменю — ринхоспоріозом (0,5-1,5 %).

На посівах ріпаку озимого ураження альтернаріозом становить 7-9 %, пероноспорозом — 9-10 %, фомозом ‒ 4-6 %.

При огляді пізніх посівів озимих зернових культур на основі видового складу бур’янів та з врахуванням фази розвитку культури необхідно застосувати один гербіцид, або їх суміш з рекомендованих у «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

При застосуванні пестицидів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та рекомендацій щодо використання певного препарату (норма витрати, температура внесення, фаза культури та бур’янів, стресовий стан посівів (надмірно зволожений ґрунт, пошкодження шкідниками, хворобами).

Потрібно восени періодично робити обстеження посівів озимих зернових на наявність мишоподібних гризунів. На обстежених площах на 1 га посівів пшениці та ріпаку озимих нараховується 1-2 заселених колоній.

За перевищення ЕПШ мишоподібних гризунів необхідно розпочати боротьбу з ними із знищення їх осередків біля лісосмуг, на площах багаторічних трав та інших угідь. При виявленні більше 5 заселених колоній на 1 га на полі розкладають у нори по 2-3 г зернових принад Бродівіту, Бродіфакуму, брикетів Шторму (0,7-1,5 кг/га) та ін. Для принад використовують зерно зернових культур. Захист озимини від мишоподібних гризунів продовжують до випадання снігу.

Олена Басанець, SuperAgronom.com