13 листопада 2023, 10:30, Насіння

На які фактори варто зважати при виборі сортів тритикале розповіли аграріям

Про це йдеться в матеріалі «Тритикале як альтернатива пшениці: технологія вирощування на зерно і зелений корм» на SuperAgronom.com.

До Державного реєстру сортів, рекомендованих для вирощування в Лісостепу України, включено більше 20 сортів зернового і кормового тритикале озимого. Це, наприклад, АДМ 11, Обрій Миронівський, Алкід, Полянське, Раритет, Ратне, Волемир, Мольфар, Візерунок, Поліський 7, та ін. Урожайність цих сортів у сприятливі за погодними умовами роки досягає 8,5-10,5 т/га. Всі вони мають невисоку (105-115 см) соломину, стійкі проти хвороб та вилягання. їхні рослини утворюють густий продуктивний стеблостій (600-700 стебел на 1 м2), потужний колос (50-60 зерен) та добре виповнене зерно з масою 1000 зерен 55-60 г. Такі посіви за оптимальних умов вирощування майже не потребують внесення гербіцидів, ретардантів і фунгіцидів.

У виборі сортів тритикале в першу чергу варто врахувати наступні фактори:

  •         Призначення сорту: на зерно чи на зелену масу; зернове — для продовольчого використання чи на виробництво комбікормів.
  •         Показники якості: вирівняність зерен, стійкість до проростання, число падіння, вміст протеїну.
  •         Стійкість до хвороб: борошнистої роси, бурої іржі, ринхоспоріозу, фузаріозу, септоріозу, ріжок.  
  •         Стійкість до вилягання, довжина стебла, стійкість до підламування стебла, зимостійкість.
  •         Кількість продуктивних стебел на 1 м2, кількість колосків в колосі, маса тисячі насінин, маса зерна з одного колоса.

Олена Басанець, SuperAgronom.com