31 серпня 2023, 12:18, Урожай

Вирощування кавунів поширюється на Рівненщині, погода цьогоріч забезпечила їхні смакові якості

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на слова голови Асоціації фермерів області Андрія Кузьмича.

Зокрема, у Бугрині місцеве підприємство цьогоріч відвело під баштанні 10 га поля, планують зібрати близько 400 тонн.

Ігор Мехеда понад 20 років працює агрономом. Через повномасштабне вторгнення РФ чоловік переїхав з Миколаєва на Рівненщину. На полях бугринського підприємства вирощує овочі та кавуни. Баштанну культуру Ігор Мехеда вирощував і на Миколаївщині, проте каже, що не в таких масштабах.

«У цьому році досить великий попит на культуру, хоча ми думали, що кавунів насадили в цьому році в Україні багато. Хоча явно, що ще не задовольняється весь попит, тому можна вирощувати», — каже агроном.

Щоб було солодко. Все про вирощування кавунів та динь

Читати

Два роки поспіль власники підприємства експериментували з сортами кавуна. Перевіряли також, чи підійде для його вирощування місцевий ґрунт. Зараз же планують зібрати 400 тонн гібрида сорту Юта:

«Першу половину вегетації були несприятливі умови: початок літа був холодним, потім в середині літа місяць йшов дощ, не переставав. Оце тільки у серпні прийшла добра погода, якраз вони почали достигати. Ця погода їм допомогла», — зазначив Ігор Мехеда.

На Рівненщині у 2023-му вирощують кавуни до десятка господарств, під баштанну культуру відвели від 2 до 10 га кожне.

«Кавун для нас — це нішева культура. Його масово в нас не вирощують, але, враховуючи ту ситуацію, яка на сьогодні склалася в країні, коли «випали» Херсонська, Миколаївська області. Адже основним постачальником кавуна вважались ці регіони. А еталоном смаку — херсонський кавун. Але цього року, враховуючи погодні умови, рівненські кавуни також прекрасні на смак, солодкі, з правильним вмістом потрібних цукрів», каже Андрій Кузьмич.

А Ігор Мехеда додав, що навесні у нього були скептичні настрої щодо вирощування кавунів на Рівненщині.

«Сьогодні я змінюю своє бачення про це. На Рівненщині теж можна виростити гарний кавун», — наголосив агроном.

Читати також: Кавуни: поліпшення характеристик шляхом «повернення» генів від диких видів