17 серпня 2023, 09:00, ЗЗР

Технологію вирощування гірчиці можна будувати на прикладі ярого ріпака, але є відмінності — фахівець

Про це розповів агротехнолог господарства TVK Seed Agrocompany Михайло Карленко у матеріалі: «Вирощування гірчиці в TVK Seed — технологія та результати в сезоні-2023» на SuperAgronom.com.

Так само, як і ріпак, гірчиця потребує захисту від хвороб. Насамперед загрозу для культури становлять чорна ніжка, фомоз, альтернаріоз, біла гниль (склеротиніоз). І найперший профілактичний захід — це, звісно, сівозміна. Але не зайвою буде і фунгіцидна обробка. Для цього в господарстві на початку цвітіння було внесено препарат Дезарал Екстра (карбендазим, 250 г/л + флутріафол, 125 г/л) у нормі 0,8 л/га (в баковій суміші з інсектицидами та мікродобривами). 

А от зі шкідниками не все так просто. Застосовувані схеми та засоби також схожі на технології захисту ріпаку, але нюанс — у термінах цвітіння гірчиці.

«Внесення інсектицидів на гірчиці припадає на період, коли ріпак уже відцвів, соняшник іще не почав цвісти, тож усі бджоли — тут, на гірчиці, яка цвіте саме в цей проміжок. Це означає, що потрібно серйозно ставитись до цього заходу. Тобто працювати правильним продуктом, щадним для бджіл. І, звісно, у правильний час доби», — пояснив пан Михайло.

Загалом схема інсектицидного захисту складалась із 3 внесень:

Нагадаємо, до ТОП-5 областей, де найбільше зібрали ріпаку увійшли Тернопільська та Хмельницька.