17 липня 2023, 10:35, Україна

Експерт закликав спростити систему дозволів на свердловини для відновлення овочівництва на півдні

Про це повідомляє AgroTimes із посиланням на Вадима Дудку, керівника консультаційної компанії «Агроаналіз», нині військовослужбовця ЗСУ.

При цьому експерт зазначає, що в овочівників буде два варіанти.

Аграрії війни. Вадим Дудка: В артрозвідці я по суті займаюсь тим, що і в мирному житті — збиранням даних та знищенням «шкідників»

Читати

Перший — використовувати воду зі свердловин (а на лівобережній Херсонщині є дуже багато зон, де є підземна вода в достатній кількості та якості).

Другий варіант — змінити місце розташування своїх полів, наприклад, ближче до Дніпра. Адже води в річці менше не стало, і звідти можна напряму подавати воду на поля. Звичайно, це обмежує зону овочівництва. Економічно виправдано подавати воду з річки на відстань 4-5 км від берега. Для того, щоб подавати на відстань 10 км і більше — потрібна подвійне перекачування або труби дуже великого діаметру.

Для такого потрібна допомога держави, яка не буде доцільною, вважає експерт. Адже державі краще відновити роботу системи водопостачання для всіх, ніж для кожного тягти на 10-20 км ці труби.

«Тому в перший рік після звільнення лівобережної Хероснщини овочівництво зосередиться біля берага Дніпра та зон, де є вода у свердловинах. Каховське море трохи відійде від берега, але ситуація показує, що гребля зруйнована не вся, а тільки верхня частина. Тому відновлення водопостачання до каналу займе не дуже багато років. Будівництво всієї греблі з монтажем обладнання за технологій 70-річної давності зайняло 5 років. Нам ніщо не заважає за сучасних технологій та фінансування відновити хоча б греблю максимум за 3-4 роки», — каже Вадим Дудка.

Якщо овочівники ще будуть переїжджати на нові поля, то до повноцінного відновлення зрошувальних систем буде значне скорочення виробництва сої та кукурудзи.

За його словами, відродження зрошуваного землеробства значно залежатиме від дій держави. Вона не має роздавати гроші як дотації, або компенсації за системи зрошення.

«Ми вже з власного досвіду знаємо, що така роздача призводить до росту корупції, та потрапляння грошей в руки вузького кола впливових «агробаронів». Набагато важливіше та розумніше спростити процедуру реєстрації дозволу на свердловини. Дайте на Херсонщині використовувати воду зі свердловин! Чим ліберальнішим буде законодавство, тим менше буде корупції», — закликає експерт.

Він вважає, що також овочівники дедалі більше використовуватимуть водозберігальні технології — крапельне зрошення замість дощування.

Читати також: Вирощувати енергетичну вербу пропонують на осушених землях колишнього Каховського водосховища