16 квітня 2024, 16:33, Україна

Якщо не зроблять зрошення — у нас тут буде пустеля: фермер розповів про проблеми півдня Одещини

Про це розповів Дмитро Артеменко, керівник кооперативу «Вікторія 1212» з Кілійського району, пише Юг.Today.

«При тій паскудній радянській владі у нашому Кілійському районі зрошувалось 98% площі. Тоді вони могли зробити, а зараз, коли такі вже технології — ніхто не хоче. Якщо тут не зроблять в нашій зоні зрошення — у нас тут буде пустеля. Південь Одеської області — це Буджацький степ, це Ізмаїльський, Болградський, Білгород-Дністровський район, оця зона — степ, без зрошення тут нічого не можна вирощувати», — каже він.

Усі роки в регіоні посушливі. Як каже Дмитро Артеменко, восени сіють у суху землю, а дощі починаються у грудні місяці, що призводить до того, що озимина не розкущується як треба і врожайність знижується. Січень минув без опадів, в січні орали. В лютому сіяли ячмінь, горох. 

Зараз на фермі займаються вівчарством, а також вирощують зернові та зернобобові культури, зокрема кукурудзу, горох, льон, коріандр, соняшник, просо, овес, яровий та озимий ячмінь тощо.

Фермер додав, що порівняно з деякими іншими областями України, підприємці на півдні Одещини отримують в рази менше врожаю, однак, вимушені сплачувати державі однаково.

«У нас 382 пайовики, їм треба платити, за їхню землю треба платити. Держава зараз ввела мінімальне податкове зобов’язання, яке з цього року буде 5% від нормативно-грошової оцінки землі. У нас на півдні Одещини це суперзбитково. Дивлюсь, розповідають, що у Полтаві, Вінниці збиткове сільське господарство, але вони отримують 6-7 т озимої пшениці, а ми отримуємо 1-2 т, 3 т це взагалі рекорд, то що нам тоді казати. Всіх прирівняли, зробили МПЗ (мінімальне податкове зобов’язання — Авт.), нам від 1% підняли до 5%. Ми зараз сплачуємо 5% від нормативно-грошової оцінки. Часникам наче теж підняли, але їх вони поки знайдуть, вони нічого не можуть зробити. На паперах сказали, що усіх прирівняли, а фактично нам у п’ять разів підняли, а вони як були, так і працюють на себе, нічого не приносять державі. Не можна рівняти по Вінницькій, Полтавській, Кіровоградській, Сумській областях — у мене ж колеги є, друзі. У Сумській області, розповідають, якщо 10 т/га кукурудзи не отримують, то це марно землю мучити. А ми тут кукурудзи тону отримуємо, цілуємо землю, і молимося, дякуємо Богу. А МПЗ від нормативно-грошової оцінки платимо всі однаково. Тобто питань дуже багато», — підсумував фермер.

Читайте також: Щоб цьогоріч посіятись, миколаївські аграрії самостійно розміновують поля й відновлюють розбиту техніку

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com