28 квітня 2024, 09:00, Насіння

Вирощувати культури на землях Каховського водосховища буде дуже складно

На кінець осені 2023 року там вже були верби висотою 2,8 м.

«Заростання тільки починається. Але рослинність відновлюється дуже швидко. Думаю, що через 10 років там може бути справжній вербовий ліс, з деревами висотою до 10 м», — каже голова правління Української правоохоронної групи Олексій Василюк. 

Екологи не мають сумнівів у тому, що відновлення природи на місці колишнього водосховища має тривати і далі, та наполягають на тому, що цю територію варто використовувати для зеленої енергетики, а регіон переводити на ресурсозберігаючі технології у аграрному секторі та металургії.

Читати по темі: Опустелювання, руйнування систем зрошення, багаторічних насаджень, зниження агровиробництва — названо наслідки підриву Каховської ГЕС

Однак енергетики та гідрологи вважають, що відновлення ГЕС і водосховища є життєво необхідним.

«Без зрошення там буде дуже важко вести сільське господарство. Вирощувати можна буде лише ранні зернові. Кукурудза, овочі, кавуни без зрошення рости не будуть. Тобто територія перетвориться на напівпустелю, велику Асканію Нову», — каже гідролог Віктор Дем’янов.

За даними Мінагрополітики, Каховське водосховище було джерелом зрошення для 94% систем у Херсонській, 74% — у Запорізькій і 30% — у Дніпропетровській областях. Загалом водою із Каховського моря зрошували майже 600 тис. га землі.

Олена Басанець, SuperAgronom. com