26 травня 2023, 16:42, ЗЗР

Значні опади і наростання температур на Дніпропетровщині спровокували поширення хвороб зернових, — експерт

Про це повідомив Євген Трегубенко, менеджер технічної підтримки клієнтів у Дніпропетровській та Харківській областях BASF у коментарі для SuperAgronom.com під час АгроЕкспедиції Посівна 2023 на підприємстві «Колос» (Дніпропетровська обл.).

Експерт зазначив, то через дощі багато господарств не змогли вчасно підготувати ґрунт до сівби і строки посівної змістилися на 2 тижні. Наразі в області сіють пізні культури, переважно це соняшник.

«З другого боку, погодні умови цієї весни гарно вплинули на розвиток озимих зернових — пшениці озимої, ячменю. Так само і щодо ріпаку озимого. Стосовно пшениці, то  наразі вона перебуває у фазі початку колосіння, в деяких випадках прапорцевого листка. Ріпак уже досяг середини цвітіння і підходить до завершення цвітіння. Господарства вносять фунгіциди в Т2: на пшеницю Пріаксор® 0,3 л/га; на ріпак Альтерно® 0,5 л/га і Піктор® 0,5 л/га», — зауважив Євген Трегубенко.

Такі обробки вкрай необхідні, адже за словами експерта, після значних дощів і при наростанні температури до 25 °С, що саме зараз відбувається, значного поширення незабаром набувають такі хвороби зернових, як септоріоз, піренофороз. На ріпаку — альтернаріоз і склеротиніоз.

«Також є високий ризик розвитку фузаріозу колоса. Якщо надалі продовжаться опади, то цей ризик дуже високий, якщо ж кількість опадів не перевищуватиме середньорічні, то досвід попередніх років показав, що в таких умовах розвиток цієї хвороби не дуже актуальний», — каже експерт.

Але щоб спрацювати на випередження, якщо опади продовжаться і надалі, то Євген Трегубенко рекомендує фунгіцид Осіріс® Стар у нормі залежно від ситуації, в середньому — 1 л/га.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: АгроЕкспедиція Посівна 2023 на Півдні: Сівба на 2 тижні пізніше і ставки на ріпак