10 травня 2023, 16:52, ЗЗР

Клоп шкідлива черепашка розпочав переліт у посіви озимих зернових на Черкащині

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Зазначається, що заселення посівів шкідником буде розтягнутим в часі, цьому сприяють різкі коливання температури повітря. Масовий переліт клопів у посіви відбуватиметься за настання стійкого потепління (за середньодобової температури 16-17 °С і вище протягом 3-4 днів).

«За перевищення фітофагами порогу шкодочинності на озимих зернових культурах у фазу розвитку вихід в трубку — 2 особини перезимувалого клопа на кв. м, на ярих зернових культурах (фаза кущіння) — 3-4 особини на кв. м рекомендується проводити обробки одним з інсектицидів: діюча речовина альфа-циперметрин, диметоат, лямбда-цигалотрин, гамма-цигалотрин, імідаклоприд, імідаклоприд + лямбда-цигалотрин, дельтаметрин, хлорпірифос + циперметрин, тіаклоприд + дельтаметрин, клотіанідин + лямбда-цигалотрин та іншими інсектицидами згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» за регламентами наявних технологій. Зазначені препарати ефективні проти супутніх фітофагів зернових колосових культур: злакових попелиць, злакових блішок, злакових п’явиць, злакових мух, цикадок», — зазначається у повідомленні.

Застосовуючи засоби захисту рослин варто пам’ятати, наголошують фахівці, що захисні заходи слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обробітків, необхідно обов`язково попереджувати Голів ОТГ, старостів сіл і селищ, населення села та пасічників. На оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки.

Читати також: Система захисту пшениці від світового рекордсмена. Як отримати урожайність 18 т/га