4 травня 2023, 12:00, Насіння

Селекціонер назвав 4 причини, чому вирощування ГМ-кукурудзи економічно ефективне

Таку думку висловив Мирослав Парій, співзасновник та директор «Всеукраїнського наукового інституту селекції» (ВНІС), у матеріалі «Світова селекція переходить в лабораторії. Маніпулюючи одним геном, можна підвищити урожайність ГМ-кукурудзи до 10% — Мирослав Парій» на Latifundist.com.

«Як мінімум можу назвати чотири причини, чому вирощування ГМ-кукурудзи ефективне. Перша — стійкість до пестицидного навантаження. Коли порівнюють вирощування за класичною технологією з вирощування ГМ-культур і говорять про відсутність економічної ефективності останніх, то трохи лукавлять. Мова йде не лише про порівняння ідеальної технології. Коли ми порахували правильні строки внесення, порівняли найдешевший класичний гербіцид з гліфосатом чи дикамбою. А якщо ми адекватно підійдемо до виробничої технології, то побачимо, що стійка до гліфосату кукурудза може дати врожайність на 1-1,5 т/га вище за рахунок того, що немає фітотоксичної дії. В гербіцидах класичної технології фітотоксична дія тим більша, чим дешевший гербіцид», — каже фахівець.

Друга причина — підвищення якості врожаю. В тих областях, де на полях вже є діабротика, це очевидна перевага. Адже пошкодження культури комахами призводить до ураження грибами, накопичення в зерні мікотоксинів.

І третє — розширення ареалу вирощування культур. Сьогодні в Україні фактично зникло Полісся, а межа Степу проходить майже під Києвом.

«Тобто половина нашої країни — це зона недостатнього зволоження. Тут доречно буде згадати Аргентину, де на 5 млн га вирощують ГМ-пшеницю, стійку до посухи. В найкритичніших погодних умовах прибавка до врожаю становить 49%. І ми можемо у себе, на більшій частині території України, вирощувати стійкі до посухи культури. Четверта причина — переробка і додана вартість. Ми експортоорієнтована країна. Але нам потрібно розвивати всередині переробку. І в цьому випадку ні в кого немає аргументів проти, що ГМО принесе шкоду. Адже за допомогою трансгенних технологій можна виростити кукурудзу зі збалансованим вмістом амінокислот для кормів. Тоді не потрібно буде насичувати білком корми. А це вже здешевлення технології», — розповів Мирослав Парій.

У якості прикладу він наводить Польщу, де свого часу був прийнятий закон, який забороняє використання ГМО в кормах. Кожні два роки там переглядали цей закон і відтерміновували заборону. Місяць чи два тому Сейм постановив, що ще 2 роки і заборона вступає в силу. Фермери, які займаються тваринництвом і птахівництвом, вийшли на протести. Бо якщо вони не будуть використовувати ГМ-шрот з сої, а вони його, скоріше за все, купують в Україні, то вони будуть не конкурентоспроможними на ринку ЄС.