13 квітня 2023, 10:38, Посівна

Волога й перепади температур сприяють поширенню хвороб озимих на Дніпропетровщині

Про це повідомляє Держпродспоживслужба Дніпропетровської області.

Зазначається, що на посівах озимих колосових культур поширюються борошниста роса, септоріоз, бура листкова іржа, кореневі гнилі. А на посівах озимого ріпаку — пероноспороз, альтернаріоз, фомоз, бактеріоз коренів, біла плямистість.

«Для оздоровлення рослин рекомендуємо застосувати підживлення посівів мінеральними добривами з додаванням мікроелементів. Також необхідно провести обстеження посівів озимих зернових та визначитись окремо щодо кожного поля про доцільність внесення фунгіцидів. Радимо звернути увагу на спектр захисної дії препарату та домінуючу хворобу», — зауважують фахівці обласної фітосанітарної служби.

Технологія вирощування озимого ріпаку: живлення і захист в сезоні-2023

Читати

Також вони зазначають, що в посівах озимих колосових культур спостерігається шкодочинність личинок хлібної жужелиці, хлібних блішок, п’явиць, злакових мух та цикадок. За умов перевищення ЕПШ цих шкідників фахівці рекомендують провести захисні заходи дозволеними до використання інсектицидами.

На посівах озимого ріпаку розпочалось заселення площ та спостерігаєтся шкодочинність хрестоцвітих блішок, прихованохоботників, ріпакових листоїда та квіткоїда тощо. За перевищення ЕПШ хрестоцвітих блішок (3-5 екз. на м2), прихованохоботників (5-6 жуків на рослину) проводять обробки інсектицидами, дозволеними до використання.

Читати також: Хобочу з березня в очікуванні гідної кормової бази: сповідь прихованохоботника