28 березня 2023, 10:31, ЗЗР

Тепла погода сприяє заселенню посівів озимих культур сисними шкідниками

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Зазначається, що вікове співвідношення  личинок:  ІІ — 22%,  ІІІ — 78%. Розвиток шкідника  відбувається осередково.

«В разі підсіву на ослаблених та зріджених посівах озимих ярими зерновими колосовими культурами личинки фітофага харчуватимуться їх сходами», — кажуть фахівці.

В теплі сонячні дні відмічено заселення озимих хлібними блішками, злаковими мухами, цикадками, спостерігалось живлення незначної кількості імаго трав’яних клопів, серед яких переважає люцерновий клоп. Відмічається відновлення живлення гусениць озимої совки, які за чисельності 0,3-2 екз. на кв.м. пошкодили 1% рослин.

За прогрівання ґрунту активізувалось переміщення перезимувалих личинок ґрунтових шкідників (дротяники, несправжні дротяники, личинки травневих хрущів) у верхні шари ґрунту. Заселення шкідниками виявлено на 4-8% обстежених площ. В Одеській та Полтавській областях відмічається вихід жуків піщаного мідляка та заселення ним прикрайових смуг озимих зернових. Скрізь існує ймовірність осередкових пошкоджень ярих зернових, сходів ранніх просапних культур.

У Степу клоп шкідлива черепашка знаходиться в місцях зимівлі (лісосмуги) чисельністю 0,5-2 екз. на кв.м (Одеська обл.). Статеве співвідношення: самиці — 49%, самці — 51%. Середня  маса  самиць — 110-108  мг, самців — 106 мг. Надалі за прогрівання листяної підстилки до 10-12ºС клопи переміщуватимуться на її поверхню.

У південних, центральних та західних областях посіви культури заселяють жуки прихованохоботників, хрестоцвітні блішки, ріпаковий квіткоїд та піщаний мідляк. Ними пошкоджено до 3% рослин. Стан посівів поліпшують підживленням азотними добривами й розпушуванням міжрядь.

Соняшник 2023: оптимальна технологія в умовах скороченої сівозміни
Читати

У південних, подекуди центральних областях в теплі сонячні дні відростаючі багаторічні трави заселяють та пошкоджують бульбочкові довгоносики, люцернові клопів, які за чисельності 0,5-3 екз. на кв.м пошкодили до 16% рослин. За чисельності 5-8 жуків на кв.м посіви обприскують дозволеними до використання інсектицидами.

Нагадаємо, на незаборонованих посівах озимої пшениці постерігають рівномірно-розсіяне ураження ​хворобами.