19 березня 2023, 12:22, ЗЗР

В посівах озимини спостерігається мляве живлення личинок хлібного туруна

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Станом на 16 березня, у Дніпропетровській, Миколаївській та Одеській областях в озимині, розміщеній здебільшого після стерньових попередників, спостерігається мляве живлення личинок хлібного туруна (жужелиці). Шкідники за чисельності 0,4-1 екз. на м2 пошкодили до 2% рослин. У решті областей продовжується їх підйом у верхні шари ґрунту. Живлення личинок навесні починається після відтавання ґрунту і триває (залежно від їх віку і температурного режиму) 5-7 тижнів. За наявності 3-4 личинок на м2 фахівці рекомендують проводити обприскування посівів дозволеними до використання інсектицидами.

Весняну посівну-2023 розпочали вже 10 областей

Читати

У теплі сонячні дні в південних областях спостерігався літ злакових мух (чорна пшенична, шведська), крайові смуги озимини заселяли хлібні блішки, також активізувалось переміщення перезимувалих личинок ґрунтових шкідників (чорнишів, коваликів, хлібних жуків, хрущів) у верхні шари ґрунту. Відмічається вихід жуків піщаного мідляка та заселення ними прикрайових смуг озимих зернових та ріпаку. Скрізь існує ймовірність осередкових пошкоджень ярих зернових, сходів ранніх просапних культур.

Подекуди посіви озимого ріпаку Дніпропетровської, Київської, Миколаївської та Одеської областей осередково заселяють хрестоцвіті блішки та клопи, прихованохоботники (стебловий капустяний та великий ріпаковий), піщаний мідляк. За надпорогової чисельності шкідників проводять обприскування посівів дозволеними до використання препаратами.

У відростаючих багаторічних травах спостерігається початок виходу і живлення бульбочкових довгоносиків за чисельності 0,5-3 екз. на м2, при пошкодженні 1% рослин. За чисельності довгоносиків 5-8 екз. на м2 сходи люцерни обробляють дозволеними до використання інсектицидами.