6 березня 2023, 13:27, ЗЗР

У посівах озимини на Одещині відмічають відновлення живлення личинок хлібного туруна

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Зазначається, що середня чисельність личинок — 0,5-1,0 екз на кв.м. Личинки шкідника перебувають переважно в другому та третьому віці (22-78%), тому період пошкодження посівів триватиме. В осередках за наявності 3-4 личинок на кв.м фахівці рекомендують проводити обприскування.

На рослинах озимих пшениці, ячменю і жита, відібраних з монолітів, виявлено незначний інфекційний запас збудників борошнистої роси (0,4-0,6% рослин в осередках Житомирської обл.), септоріозу, гельмінтоспоріозу (0,3-1,5% — Житомирська, Черкаська обл.), кореневих гнилей (0,4-1,5% рослин в осередках Житомирської та Черкаської обл.), снігової плісняви (0,2-3% рослин в Івано-Франківській та Житомирській обл.).

«За відновлення вегетації відбуватиметься зараження рослин вищевказаними хворобами. Ефективним заходом оздоровлення рослин та покращення стану посівів є ранньовесняне боронування з прикореневим підживленням мінеральними добривами», — радять фахівці.

В цілому, аналіз відрощування монолітів озимих культур (відібраних 23.02 в центральних й західних областях) свідчать про добрий та задовільний стан їх перезимівлі.

Нагадаємо, фахівці розповіли, як уникнути резистентності грибів до стробілуринів у захисті ячменю.