12 лютого 2023, 13:31, Урожай

Рентабельність вирощування олійного льону може бути 50-100%

Про це повідомляє Kurkul.com.

«Льон не потребує великих коштів — його вирощування обходиться в 1,1-1,3 разу дешевше від виробництва соняшнику. Рентабельність стає позитивною за ціни у 12 тис. грн/т та врожайності 0,7-0,8 т/га», — пояснили в Інституті олійних культур НААН.

Фермер Роман Папроцький зазначив, що ще жодного року льон не був збитковим. А показники рентабельності становили 50-100%.

Серед переваг вирощування льону названо такі:

  • невибагливий до природних умов;

«Льон стійкий до холоду, тому його висівають відразу після ярого ячменю. Насіння льону починає проростати за температури ґрунту 3-5°C, а при 7-8°C сходи з'являються вже на 5-7 день. Сходи здатні витримувати короткочасні приморозки до -3-4°C».

  • любить вологу, але витримує посухи;

«Перевагою льону є його посухостійкість завдяки особливостям кореневої системи. А це актуально для посушливих кліматичних умов». 

  • не осипається;

«Тривалість вегетаційного періоду — 84-86 днів. Проблем з вологістю насіння не виникає. Хоча його жнива стартують у серпні, може простояти до середини-кінця вересня. При цьому не осипається».

  • можна сіяти по no-till;
  • невелика норма висіву.

Зазначається, що стандартна норма висіву для насіння льону олійного 4,5-5,0 млн шт./га, або 30-35 кг/га. Проте фермери-практики розповідають, що норму можна зменшувати.

Читати також: Льон олійний: технологія вирощування, насіння, економіка. Поради фахівців