15 липня 2017, 11:00, Насіння

Українські селекціонери представили найкращі сорти тритикале

Своїми враженнями з Дня поля у Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр’єва поділився Kurkul.com.

У ході проведення заходу, науковцями Інституту були представленні найкращі  сорти тритикале.

Загалом харківські селекціонери створили 11 сортів тритикале із 16 зареєстрованих в Україні. Популярнішими серед фермерів є озимі сорти. Директор Устимівської дослідної станції рослинництва Юрій Харченко розповів що на своїх полях встигли випробували 6 сортів тритикале, практика показала, що яре тритикале теж має свої беззаперечні плюси.

«Щорічно ми продаємо близько 50 тонн озимого тритикале і більше 20 тонн ярого тритикале. Це нішева культура. Вона не щороку затребувана. Але коли проблеми із посівом озимих, коли дефіцит вологи, не вистачає добрих попередників для ярої пшениці, яка точно не дасть через це доброго врожаю, то на виручку приходить саме яре тритикале. Ця культура навіть після соняшника гарантовано дасть врожай 30 ц/га. Вигода в тому, що яре тритикале абсолютно не потребує фунгіцидного захисту, бо хвороби на ньому не прогресують, і навіть інсектицидного, бо шкідники неохоче заселяють посіви. Попередниками під яре тритикале у нас зазвичай слугують соя, гречка та, інколи, соняшник», ― розповів Юрій Харченко.

Академік Рахім Уразалієв селекцією займається чи не півстоліття, а останні двадцять років присвятив створенню казахських сортів тритикале. За його словами, у Казахстані посіви цієї культури щороку збільшуються, тому є попит на нові сорти. Середня врожайність цієї культури там становить 85 ц/га. Разом із харківськими селекціонерами із Інституту Юр’єва уже створений спеціальний сорт для умов його країни. Українським аграріям він теж радить вводити у сівозміну тритикале, особливо там, де кліматичні умови та ґрунти не сприяють вирощуванню основних сільськогосподарських культур. Адже у Казахстані тритикале росте навіть в умовах суворого північного клімату.

Директор Інституту рослинництва імені Юр’єва Віктором Кириченком та директором агрофірми «Вікторія» Станіславом Аленіним, наголосили, що попит на культуру дійсно є.

«Раніше ми уже вирощували тритикале, культура давала високі врожаї, але ми не могли її нікуди продати. Зараз, побачивши нові сорти, ми знов зацікавились тритикале, і, напевно, почнемо сіяти його знов. З Інститутом Юр’єва ми успішно співпрацюємо, купуючи насіння озимого жита ― Хамарка, Пам’ять Худоєрка, насіння безостого ячменю Модерн», ― розповідає Станіслав Аленін.

Науковці Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр’єва повідомляють, що на цьому свої дослідження не припиняють. Надалі планують досліджувати тритикеле, а головну мету вбачають у забезпеченні українських агрономів достойними та високопродуктивними сортами зернових та зернобобових культур.