12 вересня 2022, 16:51, Урожай

Цьогорічну посуху в Європі вважають найгіршою за 500 років

Про це повідомляє Farmer.pl з посиланням на звіт «Посуха в Європі – серпень 2022» Global Drought Observatory (GDO, Європейська обсерваторія посух).

За даними цього звіту в останній місяць літа посуха на континенті поглибилася ще більше.

Низькоросла кукурудза та новітня технологія вирощування High Population: рішення для нових кліматичних умов

Читати

На кінець серпня 47% території ЄС все ще перебували під застереженнями, тобто опадів було менше, ніж зазвичай, а зволоженість ґрунту була недостатньою. 17% ЄС перебували в режимі очікування, а це означає, що рослинність і посіви також постраждали від посухи. Загалом у серпні 64% Європи перебували в режимі попередження або надзвичайної ситуації. Це більше, ніж було зафіксовано в липні цього року.

Станом на кінець серпня 2022 р. 35% території ЄС перебувала в умовах попередження (помаранчевий), а 25% в умовах надзвичайної ситуації (червоний). Посуха поглибилася порівняно з даними липня 2022 року переважно в Італії, Іспанії, Португалії, Франції, Німеччині, Нідерландах, Бельгії, Люксембурзі, Румунії, Угорщині, північній Сербії, Україні, Молдові, Ірландії та Великій Британії.

«Поєднання сильної посухи та хвиль спеки спричинило безпрецедентний стрес рослин по всьому ЄС», — зазначила комісар з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Марія Габріель.

Серпнева посуха в основному позначилася на стані пізніх ярих культур. Поточні прогнози щодо врожайності основних культур нижчі середнього значення за 5 років для:

  • зернової кукурудзи — на 16%,
  • сої — на 15%,
  • соняшнику — на 12%.

Початок серпня та початок вересня трохи пом’якшили умови посухи в деяких регіонах Європи. Однак вони принесли нові виклики, оскільки в деяких районах пройшли сильні шторми з проливним дощем і навіть градом, що завдало значної шкоди місцевим посівам.

За даними експертів JRCJ (Об’єднаного дослідницького центру), нинішня посуха все ще виглядає найгіршою принаймні за 500 років. Остаточні дані наприкінці сезону підтвердять цю попередню оцінку.

Читати також: Обробка етанолом може допомогти рослинам пережити посуху