7 вересня 2022, 09:00, ЗЗР

Аграріям запропонували п'ять гербіцидних схем для захисту ріпаку озимого

Про це розповів менеджер з агротехнологій у Центральному регіоні компанії LNZ Group — Юрій Баранчук у матеріалі: «Захист озимого ріпаку восени: головні аспекти та поради фахівця».

Він відмітив, що за дотримання технології вирощування озимого ріпаку, що включає систему обробітку ґрунту, строки сівби, густоту стояння рослин, систему удобрення й захисту посіву, застосування гербіцидів навесні в більшості випадків можна уникнути. Для цього фахівець запропонував кілька схем гербіцидного захисту для різних технологій:

  • Якщо ґрунт підготовлений, можна застосувати суміш ґрунтових досходових препаратів.

Зокрема, препарати однорічних злакових та дводольних бур’янів бренду DEFENDAСора-Нет (пропізахлор, 720 г/л) в нормі 2,0-3,0 л/га та Клаттер (кломазон, 480 г/л) в нормі 0,15-0,20 л/га.

  • Якщо передпосівний обробіток не проводиться / проводиться прямий посів, а на полях присутні бур’яни.

Для контролю їх чисельності Юрій Баранчук радить використовувати системні препарати суцільної дії з групи фосфоміцинів.

«Наприклад, підходять препарати Напалм (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/л) в нормі 2,0-6,0 л/га або Напалм Форте (калійна сіль гліфосату, 480 г/л) в нормі 1,0-6,0 л/га», — рекомендує фахівець.

  • Якщо висіваються ІМІ-стійкі гібриди озимого ріпаку.

Для контролю бур'янів в таких посівах  використовують препарати групи імідазолінонів. Наприклад, Брокс (імазамокс, 40 г/л) в нормі 1,0-1,2 л/га або Імпреза (імазамокс, 33 г/л + імазапір, 15 г/л) в нормі 1,0-1,2 л/га.

  • На випадок значної конкуренції сходів ріпаку з бур'янами і падалицею зернових.

Для цього випадку фахівець рекомендує застосувати препарат Харума (хізалофоп-п-етил, 125 г/л) в нормі 0,6-1,2 л/га або Блейд (клетодим, 120 г/л) в нормі 0,8-1,8 л/га для контролю однорічних і багаторічних злакових бур’янів.

Рістрегуляція та живлення озимого ріпаку — технологічні аспекти
Читати

Щодо страхових гербіцидів в посівах класичних гібридів ріпаку озимого, Юрій Баранчук відмітив, їх потрібно застосовувати від фази 2 справжніх листків культури. В більшості випадків, для цього використовують препарати на основі діючих речовин клопіраліду, піклорамуамінопіралідугалаксифен-метилуетаметсульфурон-метилу та їх поєднання.

Нагадаємо, експерти розповіли, чи вигідно вирощувати та експортувати український ріпак.