29 серпня 2022, 15:35, Посівна

Урожай із падалиці пшениці озимої — експерт назвав чинники для отримання кращого результату

Експерт навів приклад одного з полів на Харківщині, де збирання врожаю озимої пшениці відбулось запізно, було багато осипання зерна, яке впало у вологий ґрунт. І насіння почало проростати. Було проведено дискування після збирання врожаю, й надалі утворився суцільний зелений килим із падалиці.

Постало питання, чи є сенс залишати її на полі, щоб наступного року отримати врожай.

Науковець вважає, що є, однак в тому разі, якщо будуть дотримані відповідні умови і враховані певні чинники.

«Виростити падалицю, одержати нормальний  врожай на порядок складніше ніж зі звичайних посівів. Хоча здається, що це просто. Ти ж його не сієш, тільки одержуєш врожай. Та насправді не все так просто», — наголошує фахівець.

Він визначає такі критерії:

  1. Сорт

«Якщо це були сорти іноземної селекції,  то залишати їх на наступний рік я б не радив. Багато цих сортів недостатньо стійкі до значної частини тих хвороб і шкідників, які залишаються після попередника пшениці. Якщо ж росла вітчизняна пешниця будь-якої компанії чи установи-оригінатора, то можна залишити. Тоді більше шансів одержати нормальний врожай із падалиці.

  1. Наявність сажки

Другий важливий критерій, за словами Сергія Авраменка, — наявність сажки в посіві. Адже в цьому разі протруювання насіння від хвороби неможливе.

«Так, у процесі вегетації жодними фунгіцидами сажку вже не прибереш. Дієвий спосіб лише обробка насіння. Однак, якщо в поточному році на полі, де ви вирощуєте врожай із падалиці, сажки не було, то з вірогідністю 99%, що і в наступному році також не буде. Сажка не береться нізвідки. Вона поширюється із зараженого  насіння, спори розвіваються в повітрі, залишаються на ґрунті на рештках або на зерні і передаються на наступне покоління. Якщо ж на полі не було цьогоріч такої проблеми, то, повторюсь, на наступний сезон теж не буде на врожаї з падалиці. Потрібно просто переконатися, здавши зразки цьогорічного врожаю в сертифіковану лабораторію, яка може визначити наявність збудника сажки на зерні», — наголошує експерт.

  1. Густота посіву

За словами науковця, густота сходів падалиці відіграє одну з вирішальних ролей в отриманні врожаю. Тут важливо не допускати загущення.

На загущених ділянках колос буде дуже маленький і відповідно слабка врожайність. Якщо це невеликі «плями», то на загальну картину вони не вплинуть. Але якщо по полю будуть цілі смуги загущених посівів, можна не отримати очікуваного результату. Тому Сергій Авраменко радить пройтися дисками на цих ділянках хоча б на невелику глибину і таким чином прорідити посів.

  1. Внесення азотних добрив

Як зазначає експерт, стартові дози добрив варто внести з осені, передусім для того, аби краще розкладались пожнивні рештки.

  1. Захист рослин

«Варто розуміти, що шкідників і хвороб на посівах падалиці буде багатою. Щодо бур’янів, то в багатьох випадках їх може бути дуже мало чи навіть, як звичайно. Але рослинна маса пшениці до входження в зиму буде настільки щільною, що вона задавить бур’яни. Тому після падалиці рідко застосовують гербіциди. Хіба якщо вона зріджена», — пояснює пан Сергій.

І додає, що якщо на гербіцидах тут можна зекономити, то фунгіцидів та інсектицидів навпаки, доведеться вносити більше. Обов’язково восени одну обробку фунгіцидно-інсектицидну потрібно буде зробити, причому бажано коли ще тепло — у вересні, наприклад.

«Перелічені пункти — основні, які треба врахувати. Вони забезпечать вам 80% з необхідного для отримання врожаю. А навесні вже подальший догляд, який ви проводите зазвичай по своїй технології вирощування озимої пшениці. Як правило, урожайність із падалиці на 15-20% менше, ніж після традиційних попередників. А в моїй практиці було навіть таке, що лише на 5-10% менше, ніж господарство отримало на круг. І все одно було задоволене», — каже фахівець.

При цьому він наголошує, що метод цей — не науковий, науковці не радять вирощувати падалицю на врожай. Але в умовах нинішнього складного воєнного року, в умовах дефіциту ресурсів і коштів, такий прийом може видатися цілком вдалим.

Читати також: Майбутнім посівам озимих вже зараз загрожує ціла низка шкідників