18 серпня 2022, 17:29, Посівна

Експерт назвав оптимальні терміни сівби для озимого ріпаку в різних регіонах

Про це зазначив Сергій Хаблак, доктор біологічних наук, у статті «Технологія вирощування озимого ріпаку: підготовка та сівба» на SuperAgronom.com.

За його словами, для північних регіонів кращими строками сівби є 10-20 серпня, західного — з 20 по 30 серпня та південного — із 25 серпня по 5 вересня. Оптимальний строк сівби озимого ріпаку — за 15-25 днів до оптимальних термінів сівби озимих колосових культур відповідно до агрокліматичної зони.

ТОП-8 факторів сівби ріпаку, що впливають на майбутній врожай

Читати

Оскільки як за раннього, так і за пізніх строків сівби зимостійкість і продуктивність рослин знижується, зазначає Сергій Хаблак, то розвиток рослини ріпаку має тривати не менш ніж 60 днів від появи сходів до закінчення осінньої вегетації із сумою температур 600-800 °С. У більшості випадків найбільш оптимальним строком сівби для України є період від 15 серпня до 10 вересня. Для сортів, які менш схильні до переростання, сівба починається раніше, а для гібридів, особливо зі швидким розвитком, із затримкою до третьої декади серпня — першої декади вересня.

«Останніми роками в технології вирощування озимого ріпаку набуває поширення рання сівба озимого ріпаку в липні. Після збирання озимої пшениці відразу проводять обробіток ґрунту, а озимий ріпак сіють раніше — 15-30 липня, коли у ґрунті є волога. Рання сівба позитивно впливає на розвиток міцного кореня та окремої рослини. З іншого боку, надто рання сівба підвищує ризик вимерзання через активний ріст посівів. Надто пізня сівба і, як наслідок, слабкий розвиток восени, може призвести до недостатнього накопичення маси, що, відповідно, не створює передумов для високої врожайності», — наголошує експерт.

Період активної осінньої вегетації озимого ріпаку (до переходу середньодобової температури нижче +2 °С) для забезпечення формування оптимальних параметрів рослин становить 90-­110 днів. Зазвичай оптимальні терміни сівби припадають на 15 серпня — 5 вересня.

Якщо сіяти після допустимих строків, недостатньо розвивається коренева система, рослини мають низьку зимостійкість, нестійкі проти обривання кореневих волосків під дією замерзання-розмерзання. Крім того, генеративні органи закладаються на дуже малих рослинах, що обмежує гілкування і формування достатньої кількості стручків.

Читати також: Підготовка поля до сівби озимих зернових: фактори впливу