15 серпня 2022, 09:00, ЗЗР

Стебловий кукурудзяний метелик завдає найбільшої шкоди у південних та східних регіонах, — звіт

У повідомленні зазначається, що кукурудза, зокрема зернова, повсюди на 8-75, макс. 100% обстежених площ заселена стебловим (кукурудзяним) метеликом, гусениці якого, за чисельності 1-2 екз. на рослину, пошкодили 1-8, макс. в осередках Кіровоградської області до 12% рослин та 1-2% качанів (Волинська, Одеська обл.). Найбільшої шкоди цей фітофаг завдає у південних та східних регіонах, де розвивається друге покоління.

У лісостепових та степових областях окрім стеблового метелика відчутної шкоди посівам кукурудзи завдають гусениці листогризучих совок, а саме бавовникової, якими пошкоджено 1-15 в осередках Дніпропетровської — 30%, Кіровоградської областей до 50% рослин культури.

Також на рослинах кукурудзи живляться злакові попелиці (40-100% площ, 3-20% рослин), цикадки, хлібні блішки (9-15% рослин).

Посівам сої на півночі загрожує небезпечний шкідник: як запобігти

Читати

Посіви сої, багаторічних трав пошкоджуються кліщем, попелицями, трипсом, довгоносиками, в Степу, подекуди Лісостепу гусеницями акацієвої вогнівки, листогризучих совок.

У кошиках соняшників, здебільшого непанцерних сортів, харчуються гусениці соняшникової вогнівки та бавовникової совки, у стеблах розвиваються соняшникові шипоноска та вусач, на 5-20% рослин — геліхризова попелиця, трипси, подекуди шкодять гусениці лучного та стеблового (кукурудзяного) метеликів.

Овочеві культури і картопля потерпають від комплексу шкідників (гусінь численних совок, біланів, попелиці, колорадський жук).

У плодових насадженнях розвивається ІІ покоління яблуневої плодожерки, дерева заселяють сисні (попелиці, кліщі, щитівки) шкідники.

У Дніпропетровській та Полтавській областях відмічається інтенсивний літ лучного метелика 1-12 і більше екз. на 10 кроків. Яйцекладки виявлені на 2-8% рослин. На луках, багаторічних травах, посівах цукрових буряків, сої відмічається живлення гусениць за чисельності 0,5-3 в осередках Полтавської області до 20 екз. на кв.м. Пошкоджено 5-30% рослин зазначених культур. Вогнища надпорогової чисельності гусениць локалізовані. Відмічається початок залялькування гусениць другого покоління. Державними фітосанітарними інспекторами зазначених областей встановлений посилений контроль за динамікою розвитку цього фітофага.