27 липня 2022, 09:00, ЗЗР

Стало відомо, коли доцільно застосовувати трибенурон-метил на соняшнику

Про це розповів доктор біологічних наук Сергій Хаблак в авторському блозі «Гербіцидний захист соняшника — системи і препарати» на SuperAgronom.com.

Крім того, серед переваг технології фахівець виділяє такі:

  • відсутність обмежень щодо сівозміни.
  • менша залежність ефективності знищення бур’янів за технологією Експрес (СУМО) від наявності ґрунтової вологи, структури ґрунту та інших факторів порівняно з гербіцидами ґрунтової дії.
  • відсутність залишків гербіциду в товарній продукції за умов дотримання регламенту внесення.

Перші ознаки гербіцидної дії з’являються на 5-8-й день після внесення препарату, а остаточна загибель бур’янів відбувається протягом 2-3 тижнів.

З метою деталізації Сергій Хаблак наводить приклад застосування одного з наявних на ринку гербіцидів за технологією Експрес.

«Норма витрати препарату з д.р. трибенурон-метил, 750 г/л за технологією Експрес у кожному конкретному випадку залежатиме від рівня стійкості конкретного гібриду соняшника до цього гербіциду. Досить стійкі гібриди витримують одноразову норму трибенурон-метилу, 750 г/л (Грізний Експерт 15 г/га). Внесення відбувається у два етапи з нормами 15+15 г/га, — каже він. — Стійкі гібриди витримують одноразову норму препарату 20-30 г/га. Внесення відбувається у два етапи з нормами 20+30 г/га або 30+20 г/га. Високостійкі гібриди витримують одноразову норму Грізний Експерт 50 г/га. Внесення одноразово з нормою 40-50 г/га. Перевищення одноразової норми витрати препарату може призводити до деформації генеративних органів рослин та зниження їх продуктивності»

Загалом Сергій Хаблак називає дві схеми застосування гербіциду Грізний Експерт — одноразове внесення та внесення у два етапи.

При внесенні препарату у два етапи перше внесення проводять у період формування 2-4 справжніх листків у соняшника; друге внесення — у період 6-8 справжніх листків у соняшника.

Ефективність застосування гербіциду Грізний Експерт залежить від фази розвитку бур’янів у момент внесення препарату, говорить фахівець. Максимальна ефективність дії буде досягнута, коли рослини бур’янів перебувають на наступних етапах розвитку:

  • амброзія полинолиста — максимально до 2 справжніх листків;
  • мідь біла — максимально до 4 справжніх листків; 
  • підмаренник чіпкий — до фази 3-4 кільця;
  • інші однорічні дводольні — до 4-6 справжніх листків;
  • багаторічні дводольні (осот) — фаза розетки — початок росту стебла.

«Помірно-чутливими бур’яни є: волошка синя, паслін чорний, фіалка триколірна. Стійкими бур’янами вважаються: берізка польовавероніка плющолиста, багаторічні та однорічні злакові», — додає Сергій Хаблак.

Нагадаємо, експерт назвав оптимальне чергування культур у сівозміні у разі використання імідазолінонів.