19 липня 2022, 09:00, Україна

Розвиток і поширення геліхризової попелиці на соняшнику відмічають повсюди в Україні

Про це йдеться у щотижневому фітосанітарному звіті Держпродспоживлужби.

«Геліхризова попелиця заселила 5-20% рослин на 20-100% площ за середньої чисельності 15-30 екз. на рослину, — йдеться у звіті. —Регулювання чисельності шкідника проходить частково завдяки ентомофагам, співвідношення яких становить шкідник:ентомофаг 1:30-35»

У господарствах Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської та Одеської областях на рослинах відмічено живлення гусениць соняшникової вогнівки, бавовняної та інших листогризучих совок, подекуди лучного метелика.

Грибні хвороби соняшника: виявлення і захист
Читати

У посівах кукурудзи хлібними блішками, попелицями, п’явицями і павутинним кліщем пошкоджено 1-11% рослин. Повсюди продовжується літ стеблового (кукурудзяного) метелика, відкладання ним яєць (на рослину 0,5-2 яйцекладки в кожній до 19 яєць — Вінницька обл.) та відродження гусениць (1-3 екз. на рослину). Шкідником заселено 1-3, макс. до 27% площ культури у Дніпропетровській області. Гусеницями бавовняної совки на 2-25% обстежених площ кукурудзи пошкоджено 1-3% рослин за чисельності 1 гусениця на кожну. 

На горосі достигаючі боби пошкоджують личинки горохового зерноїда, галиці, гусениці плодожерки, попелиця. Відростаючі багаторічні трави заселяють клопи, совки, бульбочкові довгоносики, попелиці.

Повсюди у посівах сої на 1-7% рослин розвиваються та шкодять попелиці, трипси, павутинний кліщ. Зокрема, 1-4% рослин пошкоджено акацієвою вогнівкою, листогризучими совками

Посіви цукрових буряків заселяє листкова бурякова попелиця, мінуючі мухи, щитоноски, подекуди шкодять гусениці листогризучих і підгризаючих совок. Зокрема, у Полтавській області триває живлення амарантового стеблоїда за середньої чисельності 0,05 екз. на кв.м ним пошкоджено до 4% рослин у слабкому ступеню. 

Нагадаємо, летючу і тверду сажки виявили на ячмені у Житомирській області. Із шкідників колосу в Степу, Лісостепу та подекуди Поліссі фахівці Держпродспоживслужби відмітили клопа шкідливу черепашку.