14 липня 2022, 14:35, Добрива

Гібриди ячменю забезпечують вищу врожайність за менших доз азотних добрив порівняно до сортів — дослідження

Про це йдеться на farminguk.com.

Грибні хвороби соняшника: виявлення і захист
Читати

Дослідження провели ADAS з метою порівняння двох гібридних сортів ячменю з двома звичайними дворядними сортами озимого фуражного ячменю при дозах азоту від 0 до 360 кг/га. Актуальність дослідження при цьому обґрунтована високими цінами на добрива, потребою в екологічній боротьбі зі злаковими бур’янами та необхідністю отримання стабільного врожаю для продовольчої безпеки.

Директор проекту ADAS доктор Сара Кендалл каже, що при внесенні азоту у нормі 200 кг діючої речовини/га, обидва гібриди значно перевищили врожайність своїх звичайних аналогів, забезпечивши 9,92 та 9,71 т/га. га проти 8,19 і 8,13 т/га (у звичайних сортів).

Зазначається, що подібна тенденція була помічена при внесенні 180 кг азоту/га, що є економічно оптимальною нормою азоту для сортів озимого ячменю.

«Використовуючи стандартний коефіцієнт беззбитковості для азотних добрив 5:1, аналіз даних показав, що гібриди ячменю потребували на 65 кг/га менше азоту для формування врожайності порівняно до одного з сортів, — каже дослідниця. — Натомість другий випробовуваний сорт з нижчою економічно оптимальню нормою азоту, ніж у гібридів забезпечував на 1,0 т/га меншу врожайність»

У широкому діапазоні норм внесення елемента живлення під час випробування гібриди також продемонстрували кращу ефективність використання азоту порівняно зі звичайними сортами, повідомляє доктор Кендалл, вказуючи, що за тієї самої кількості азоту, яку поглинає культура, гібриди дають більший урожай.

Подальші дослідження в Німеччині також показали, що гібридний ячмінь дає перевагу у врожайності порівняно зі звичайним ячменем за нижчих норм азоту. Міцне коріння, характерне для гібридів, зокрема, забезпечує кращt поглинання поживних речовин.

«Гібридна сила також пов’язана з іншою перевагою гібридного ячменю: його здатністю пригнічувати певні злакові бур’яни. Ранні випробування показали, що гібрид ячменю більш конкурентоспроможний порівняно до озимої пшениці, стоколосу, райграсу, двох- і шестирядних сортів озимого ячменю, — йдеться в повідомленні. — Крім того, випробування вказали на зменшення насіння бур’янів у ґрунті із злакових бур’янів, які витримали в посіві гібрида ячменю»

Останні розрахунки показують, що лише перевага у врожайності від пригнічення лисохвосту за допомогою гібридного ячменю може коштувати більше 50 £/га. 

Нагадаємо, екстремальні погодні умови та війна в Україні підвищують інтерес до вирощування генетично модифікованої пшениці.