5 липня 2022, 12:00, Добрива

Фахівець розповів, коли доцільно проводити позакореневі підживлення соняшника бором

Про це розповів агроном, доктор біологічних наук Сергій Хаблак.

Бор забезпечує проростання пилку і запліднення квіток. Нестача бору в живленні соняшнику проявляється на піщаних ґрунтах, за високого вмісту азоту або кальцію, низьких температур та під час посухи, говорить фахівець. Критичний уміст бору в ґрунті становить 0,5–3,0 мг/кг.

«У ґрунт вносять 1–2 кг/га д.р. борних добрив. Ефективність їх підвищується за позакореневого застосування, оскільки у ґрунті значна частина мікроелемента переходить у недоступні форми», — пояснює Сергій Хаблак.

Фахівець додає, що позакореневі підживлення ефективні, якщо їх проводити кілька разів на початку вегетації. Перше необхідно виконати у фазі 3–4 пар листків, друге — перед цвітінням, використовуючи 6%-й водний розчин карбаміду з додаванням 200–600 г/га бору. Поширене застосування бору і під час передпосівної обробки насіння.

Читати також: Погодні умови та їх вплив на захист рослин. Досвід і поради аграріїв

Як борні добрива Сергій Хаблак рекомендує використовувати хімічно чисті сполуки (борну кислоту Н3ВО3, буру Na2B4O7 • 10Н2О), сирі боратові руди (борацити, гідроборацити), відходи хімічної промисловості, а також боровмісні односторонні й комплексні добрива.

«Моноборні добрива містять різні сполуки бору: динатрій октаборат, боретаноламін, чисту борну кислоту та поліборати. Саме різні сполуки бору впливають на ефективність цих добрив, — каже фахівець. — Борна кислота Н3ВO3 — це дрібнокристалічний порошок білого кольору, що містить 17,1–17,3% бору. Використовують її для оброблення насіння (200–500 г/т) у вигляді 0,05-0,1%-го розчину та для позакореневого підживлення рослин (400–600 г/га), а також як борний компонент комплексних добрив. Бороплюс – рідке добриво, що містить 11 % бору. Бор, що міститься в органічній формі (сполука з етаноламіном), високоефективний як для позакореневого підживлення, так і краплинного зрошення»

Для повного засвоєння його рослинами через листя дуже важливо, щоб сполуки бору добре та швидко розчинялися у робочому розчині. Наприклад, борна кислота і, особливо бура, є малорозчинними сполуками. Тому добрива, які містять чисту борну кислоту або буру, будуть менш технологічними, ніж інші борні добрива. Крім того, низька швидкість розчинення цих речовин не може гарантувати 100% доступність бору для рослини, оскільки доступність елементів живлення для рослини можлива лише за умови повного розчинення.

Законопроєкт № 7457: спрощення доступу до лікарських засобів чи вбивство коноплярства в Україні?
Читати

Максимальною швидкістю розчинення з усіх кристалічних сполук бору відрізняються поліборати у порівнянні з тими, які містять бор у формі бури, динатрій октаборату або чистої борної кислоти. Фахівець зауважив, що добрива на основі динатрій октаборату, крім бору, містять також високу кількість натрію, який може мати токсичний вплив на більшість сільськогосподарських культур. При цьому хелатів, подібно мікроелементам-металів, бор не утворює. Для підвищення розчинності бору найчастіше використовують реакцію з моноетаноламіном. Всі рідкі борні добрива виготовляються на основі цієї сполуки, відмічає Сергій Хаблак та додає, що неправильно називати сполуки бору з моноетаноламіном органічною формою бору — у цьому з'єднанні бор також присутній у формі бората ВО33 — єдина форма, яка може бути засвоєна рослиною.

Нагадаємо, аграріям розповіли, як подати заявку на гуманітарне розмінування полів.

© Алла Гусарова, Меланія Несмачна, SuperAgronom.com