10 червня 2022, 17:00, Урожай

Сисні шкідники загрожують посівам соняшнику і цукрового буряка — Держпродспоживслужба

Про це повідомляє Держпродспоживслужба у фітосанітарному звіті станом на 9 червня.

Серед сисних шкідників, які розвиваються у посівах соняшника, відмічені геліхризова попелиця, клопи, осередково трипси. Ними заселено 2-5% рослин.

«Подекуди рослинам культури завдають шкоди гусениці совок, піщаний мідляк, ґрунтові шнідники, подекуди соняшниковий вусач, якими в допороговій чисельності пошкоджено до 6% рослин», — йдеться в звіті.

Читати: Трипси: Засоби та препарати проти шкідників. Урожай в безпеці

З хвороб на 3-51% обстежених площ соняшника був відмічений прояв пероноспорозу (1-7% рослин), фомозу (2%) і кореневих гнилей (1%).

Посіви цукрових буряків продовжує заселяти бурякова листкова попелиця. Переважно в крайових смугах полів нею заселено 2-14, макс. до 30% рослин (Черкаська обл.) за чисельності 5-8 екз. на кожну. Також плантаціям буряків шкодять бурякові блішки, мінуючі мухи, піщаний мідяк, щитоноски, листогризучі совки. Буряковий довгоносик-стеблоїд відмічений у посівах Полтавської області.

У Київській, Хмельницькій та Тернопільській областях рослини цукрового буряка охоплено коренеїдом. Зокрема, у приватному секторі на рослинах столового буряку відмічається розвиток церкоспорозу.

Нагадаємо, згідно даних супутникового моніторингу, умови вологозабезпечення озимих та ярих культур загалом позитивні.