2 травня 2022, 16:30, Посівна

У НААН надали рекомендації щодо безпечного ведення сільгоспробіт в умовах війни

Експерти передусім зазначають, що сільськогосподарська техніка, в стандартному своєму виконанні, не здатна захистити навіть від куль. В зонах ведення активних бойових дій краще не ризикувати і дочекатись їх закінчення. Якщо механізатор вдягне шолома та бронежилет – цивільна людина може бути помилково ідентифікована як військова.

Сапер розповів про виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів на полях

Читати

Також, по закінченню бойових дій серйозну небезпеку становлять залишки боєприпасів що не розірвалися, або ж заміновані дороги та інші об’єкти інфраструктури. Асфальтовану дорогу важко непомітно замінувати, а от узбіччя, ґрунтові дороги, прилеглі до доріг та лісосмуг ділянки поля ворогу досить легко зробити небезпечними.

Протитанкова міна ТМ-62М має запас вибухівки розрахований на знищення танку, а мінімальна сила натиску здатна активувати її лише 120 кг.

Цивільній людині важко помітити встановлені міни, а тому, перед початком польових робіт слід вжити заходів щодо перевірки безпечності території господарства. Перш за все, актуальну інформацію можна почерпнути з інтерактивної мапи відображення місць виявлення вибухонебезпечних предметів та небезпечних ділянок: https://mine.dsns.gov.ua/

На цій мапі відображуються місця, на яких вже виявлені або ймовірно знаходяться вибухонебезпечні предмети, та ступінь загрози від них згідно наявної у ДСНС інформації (похибка локалізації становить до 30 м).

Також слід локально звертатись до представників Державної служби України з надзвичайних ситуацій на місцях, для отримання уточненої інформації.

В випадку виявлення небезпечного або підозрілого предмету категорично забороняється:

  • Намагатись самостійно знешкодити предмет.
  • Підходити, торкатися, пересувати його або робити з ним будь-які інші дії.
  • Проводити будь-які роботи біля знайденого предмета, особливо ті, які можуть викликати навіть незначне коливання ґрунту.
  • Експлуатувати двигуни внутрішнього згоряння або інші джерела шуму, вібрації та електромагнітних впливів поблизу.
  • Палити, користуватися запальничками, а також іншими джерелами відкритого вогню.
  • Користуватися радіоелектронними пристроями (мобільними телефонами, сигналізацією автомобілів тощо).
  • Заливати предмет рідинами, засипати ґрунтом, намагатися чимось накрити або здійснювати інші дії на нього: звукові, світлові, теплові, механічні та ін.
  • Допускати скупчення людей безпосередньо поруч зі знайденим предметом.

Що робити у разі виявлення вибухонебезпечних предметів?

  • Зупиніться, нічого не чіпайте, зберігайте спокій, уникайте паніки, запам’ятайте місце виявлення предмета. За наявності смартфона – сфотографуйте місце виявлення небезпечного об’єкту, не наближаючись до нього (з точки де ви його побачили вперше).
  • Попередьте про виявлений предмет осіб, які поруч та негайно припиніть всі роботи в місці виявлення предмета (зупиніть техніку, вимкніть двигуни). Багато сучасних засобів ураження орієнтується на звук роботи двигуна, тому краще не намагатися від’їхати технікою назад.
  • Швидко відійдіть самі і відведіть людей поруч якнайдалі (не менше 100 м) від знайденого предмета. Водночас відходити необхідно тим самим маршрутом (бажано слід у слід), яким ви прийшли. Якщо відходить група людей, то рухатися необхідно колоною по одному й так само, слід у слід.
  • Повідомте про виявлення підозрілого предмета в правоохоронні органи і спеціальні служби за телефонами 101 зі 102 (без поспіху, чітко, із зазначенням точної адреси (орієнтирів) місця знаходження вибухонебезпечного предмета).
  • По можливості, до прибуття правоохоронних органів або спеціальних служб, потрібно вжити заходів щодо недопущення до небезпечної зони сторонніх людей (огородження місця виявлення, чергування, тощо).

Особливу увагу й пильність треба приділяти: колишнім військовим позиціям і оборонним укріпленням; контрольним дорожнім пунктам; місцям переправ через водні перешкоди; залишкам військової техніки; вузьким місцям, де неможливо обійти або об’їхати перешкоду; ґрунтовим дорогам і узбіччю доріг із твердим покриттям; необробленим ділянкам землі; техніці, будинкам і спорудам, лісосмугам та ділянкам лісу.

Нагадаємо, що звертатись за розмінуванням полів також можна, залишивши заявку на сайті military.feodal.online.